A Thai konyha

Az ázsiai konyhák közül az egyik legnépszerűbb thai konyhára az évszázadok során hatással voltak az indiai, kínai és indonéz konyha jellegzetességei, mégis sikerült megőrizni egyedi és sokszínű stílusát. A látvány ugyanolyan fontos, mint az íz, a thai szakácsok gyönyörű alkotásokat faragnak dinnyéből, ananászból és egyéb gyümölcsökből, zöldségekből.

[wp_ad_camp_1]

A thai ételek karakteres ízvilágát az egyedi fűszerezésnek köszönhetik. A thai ételek nélkülözhetetlen alkotóelemei a citromfű, a galanga gyökér, a curry, a citromlé, a koriander a bazsalikom, a chili és a kókusztej. Az ízek harmóniájának biztosítása érdekében a chili és egyéb erős fűszerek hatását kókusztejjel tompítják, amit a currytől kezdve az édességek ízesítésére használnak. A thai emberek életében fontos az étkezés, nemcsak a testet, a lelket is tápláló szertartás. Mivel napközben gyakran 10 órát dolgoznak, a főétkezés, amikor a család összegyűlik, a nap végén van. reggelire általában kétszeresen főtt rizst esznek tenger gyümölcseivel, zöldségekkel vagy csirkével, délben gyakori a kókusztejjel felfőzött leves.

Thai konyha

Thai konyha

A jellegzetes thai étkezés rizsből, levesből, párolt, sült, vagy grillezett halból, szárnyas húsból, salátából és zöldségestálból áll, a hozzá illő mártásokkal. Étkezés végén édesség vagy friss gyümölcs van feltálalva. Az asztal közepén egy nagy tál rizs van, körülötte pedig a kísérők. Az ételből először a családfő szed. Először illik pár falat üres rizst enni, tisztelegve ezzel a rizs és a thai kultúra előtt. Illik a tányéron pár falatot hagyni, ezzel a házigazda bőkezűségét jelképezik. Mivel Thaiföldön a buddhizmus a fő vallás, ezért ritkán dominál a hús az ételekben. Összességében megállapítható, hogy a thai ételek nagyon intenzívek, ami a sós, a csípős és az édeskés ízek keverékéből adódik.