A telihold hatásai

A Hold mozgását régóta tanulmányozzák a tudományban. Rájöttek, hogy a Föld tengereinek ár-apály változását befolyásolja, valamint remek időmérő is, mivel a Hold fázisai állandó rendszer szerint váltják egymást. A Hold az emberekre is hatással van, ahogy Arisztotelész is megfogalmazta: a Hold úgy hat z agyra, ahogy a tengerekre, hiszen az agyat is víz öleli körül.

[wp_ad_camp_1]

Teliholdkor a Hold gyönyörű, hatalmas fényes gömbként ragyog az égen. Ilyenkor van a holdfázis csúcspontja, ekkor a Föld kerül a Nap és Hold közé. Holdtöltekor felbolydul a világ. Az ember ilyenkor érzelmileg instabil állapotba kerülhet, ingerlékenyebb lesz, sokkal érzékenyebbé, sérülékenyebbé válnak. Gyakori az álmatlanság, a nyugtalan alvás. Kutatások igazolták, hogy teliholdkor átlagosan öt perccel tovább tart elaludni és húsz perccel kevesebbet is alszunk. Az emberre gyakorolt hatása testi tünetekben is megnyilvánul, összefügg a menstruációs ciklussal, a Földünket 28 nap alatt megkerülő égitest és a nők 28 naponta jelentkező ciklusa között párhuzam van. Hatással van a születések számára: több gyermek születik teliholdkor.

Telihold

Telihold

Lassulhat az emésztés, a gyógyszerek is lassabban fejthetik ki a hatásukat.  A test is sérülékenyebb, az ideges, dekoncentrált embert nagyobb eséllyel érik kisebb-nagyobb balesetek. Felmérések szerint teliholdkor megnőhet a bűnözés, a gyilkosságok és öngyilkosságok száma is. A művészekre viszont pozitív hatással van a holdtölte: az alkotó folyamatokat felerősíti és segíti az önmegvalósítást. Számos középkori mítosz kötődik a teliholdhoz: az alakot váltó farkasember és az éjszakában kísértő vámpír is teliholdkor indult rémisztő portyájára. Hogy teliholdkor a sírból kiszálló zombikról már ne is beszéljünk. Szóval, ha telihold közeleg, vigyázzunk jobban magunkra.