A szódabikarbóna meglepő felhasználási módjai javíthatják a főzést

Életünk nagy részében azt feltételezzük, hogy a szódabikarbóna két dologra jó: sütéshez és a szagok elnyeléséhez. Jó okunk van arra, hogy szeressük ezt a hozzávalót: amikor a kémiai kovász szer népszerűvé vált a 19. század közepén, alapvetően forradalmasította az amerikai desszert színteret.

[wp_ad_camp_1]

Amikor garnélarákkoktélt, garnélaráknyársat készítünk, azt tapasztaljuk, hogy a só és a szódabikarbóna gyors sóoldata csodákat tesz. A só elősegíti a garnélarák nedvességét és szaftosságát főzés közben, míg a szódabikarbóna élesebb, pattanóbb textúrát ad nekik. Gyakorlatilag minden receptnél észreveszi ezt a javulást, ha szódabikarbónát használ. Mivel a szódabikarbóna lúgos (vagyis emeli a pH-szintet), a Maillard-reakció mentén is gyorsul – ez a kémiai folyamat felelős a főtt ételek összetett ízéért. Körülbelül egy teáskanál kóser sót és negyed teáskanál szódabikarbónát használjon minden garnélához; gyorsan dobálja össze az egészet, és pihentesse a garnélarákot hűtőszekrényben 15 perc és körülbelül egy óra között.

Szódabikarbóna

Szódabikarbóna

Ha lenyűgözi a szódabikarbóna azon képessége, hogy gyorsabban és hatékonyabban segítheti a garnélarák elkészítését, imádni fogja, amit a hagymával tesz. Mindössze egy fél teáskanál minden kiló felszeletelt hagymán percek alatt olyan barnulást eredményez, amelyet elvárhat az órákig karamellizált hagymától. Sajnos negatívan befolyásolhatja a hagyma ízét és állagát is, ezért nem javasoljuk ennek a módszernek a használatát egy adag francia hagymaleveshez vagy a hamburgerhez. De ha gyorsan meg kell barnítani a hagymát, és azt tervezi, hogy hozzáadja őket számos más összetevőhöz, mint például a francia hagymamártásban, a szódabikarbóna drasztikusan csökkentheti a főzési időt, ezért érdemes kipróbálni. A szódabikarbóna tehát csodákra képes, ha a főzésről van szó.