A szicíliai konyha finomságai

Szicília közel ötmillió lakossal rendelkezik, és története is tele van hódításokkal, ezért bátran kijelenthetjük, hogy konyhájuk igen változatos, friss, és izgalmas is egyben. A szicíliai ételek képesek nyári hangulatot teremteni mindenhol, ezért ha melegségre vágyik, akkor próbáljon ki egy-két szicíliai fogást. Szicíliában manapság a lakosság többsége olaszul beszél, viszont a hagyományos ételek szicíliai elnevezéssel rendelkeznek.

[wp_ad_camp_1]

Szicília első hódítói a görögök voltak, akik magukkal hozták ide az olívát, a ricottát, a borkészítést, illetve mézet is. Utánuk jöttek a rómaiak, akik szintén bővítették a konyhát. Megjelentek ekkor a tésztafélék, valamint a fagylalt megjelenése is ide köthető egyes legendák szerint. A rómaiakhoz szokták kötni a maccu meghonosítását is, ami egy nevezetes szicíliai egytálétel. A maccu egy passzírozott bableves és egy fűszeres babpüré keverékének nevezhető. Általában ezt az ételt disznóbabból készítik, és adnak hozzá fokhagymát, chilit, édesköményt, és egy hatalmas szelet pirított fehér-kenyér társaságában tálalják, valamint öntenek rá olíva olajat is.

Szicíliai konyha

Szicíliai konyha

A rómaiak bukása után Szicíliai bizánci uralom alá került, és ez az időszak is komoly nyomokat hagyott a szicíliai konyhán. Az arabokhoz kötődik a híres arancini, vagyis a rizsgombóc, valamint olyan fűszerek meghonosítása is, mint a a sáfrány, valamint a citrusféléket, a mandulát illetve a marcipánt is az arabok hozták Szicíliába. Amikor Szicília Anjou-uralkodók kezébe került, két másik ételkészítési eljárás is megjelent, mégpedig a halak szárítása, illetve a töltött tekercsek készítése. A következő, spanyol hódoltság alatt jelent meg a paradicsom, a paprika illetve a padlizsán is, amelyek azóta is fontos részét képezik a szicíliai konyhának.