A szennyvízcsatorna lejtése

A szennyvízcsatorna kialakítása kapcsán egyre több téves információ kering a világhálón. A legtöbb tévedés a csatorna lejtésével kapcsolatos, amelyet sok helyen úgy tűntetnek fel, hogy ideális esetben 3 és 8 százalék között mozog, ez azonban igencsak távol áll a valóságtól. Ha ezt komolyan vennénk, akkor a lejtés mértéke óriási lenne, ennek következtében pedig a csatorna nagyon rövid időn belül eldugulna.

[wp_ad_camp_1]

A szennyvízcsatorna lejtése tehát nagyon is fontos a rendszer egészsége szempontjából, a megfelelő lejtés kialakítása ugyanis meghálálja magát. A csatorna lejtése valahol 0,3 és 1,5 százalék között kellene legyen, amely igencsak eltér a már említett, teljesen hibás elképzeléstől, mely szerint az optimális lejtés akár 8 százalék is lehet. Ahogy a túl nagymértékű, úgy a túlságosan alacsony mértékű lejtés is abszolút előnytelen, mivel egy bizonyos százalék alatt még a gravitáció sem fejti ki hatását, így a szennyvíz egyszerűen a csőben rekedne. Ennek elsősorban az az oka, hogy minden csatornának rendelkeznie kell egy bizonyos öntisztulási folyamattal, ami azt jelenti, hogy, ha a víz optimális sebességgel halad át a csövön, akkor sikerül kimosnia belőle a hulladékot, amely így nem halmozódik fel, tehát a csatorna nem fog eldugulni. A túl nagy lejtés azonban megakadályozza ezt a folyamatot, hiszen a csőben ragadt hulladékot nem pucolja ki a víz, amely a túlzott mértékű lejtés következtében óriási sebességgel halad át a csatornán, épp csak hogy „átszalad” rajta.

Szennyvízcsatorna

Szennyvízcsatorna

A lejtésen kívül van még két másik fontos szempont is a szennyvízcsatorna kialakítása kapcsán: mindenképp figyeljünk oda arra, hogy milyen átmérőjű csöveket használunk, valamint az sem elhanyagolható, hogy milyen mélyre helyezzük a csöveket. A szennyvízcsatorna lejtésének megvalósítása nem gyerekjáték, ha nem szeretnénk, hogy a rendszer napokon belül elduguljon, akkor bizony precíz, pontos munkát kell végeznünk. Éppen ezért, sokkal jobb, ha egy szakemberre bízzuk a csatorna kialakítását! Ha Önnek is fontos a minőség és a hatékonyság, akkor forduljon hozzánk, az EURO Gáz Hungária Kft.-hez!