A szennyvízcsatorna kiépítésének legfőbb szabályai

A szennyvízcsatorna kialakítására szigorú építési szabályok vonatkoznak. A közegészségügyi és környezetvédelmi szabályok alapján kialakított előírásoknak egyaránt meg kell felelnie a csatornának, így az építés során ezt is szem előtt kell tartani.

A szennyvízcsatorna kiépítése kapcsán ezen a linken tájékozódhat! Az esetek jelentős részében hagyományos, gravitációs szennyvízcsatorna megépítésre kerül sor, ami azt jelenti, hogy a megfelelő lejtések kialakításával tud a szennyvíz a csövekben haladni. A szakemberek ajánlása alapján nem árt, ha egy gravitációs gyűjtőrendszer is megépül, méghozzá úgy, hogy szükség esetén minden aknaközt meg lehessen vizsgálni bontás nélkül. A kilencven fokos fordulók alkalmazása nem éppen előnyös, mivel ez akadályt jelenthet, legalábbis lassítja a szennyvíz áramlását, mely semmiképp sem előnyös és akár duguláshoz is vezethet. Ehelyett célszerű negyvenöt fokos fordulóval megvalósítani a kanyarodást. Ha csatlakozásra kerül sor, akkor azt javasoljuk, hogy a befogadó csatorna felső egyharmadába kerüljön a becsatlakozó cső.

Szennyvízcsatorna

Szennyvízcsatorna

A szennyvíz akna építése során az optimális lejtésszög kialakítására nagy hangsúlyt kell fektetni, annak érdekében, hogy a gravitáció által megvalósulhasson a szennyvíz mozgása. Átgondolva az tűnhet logikusnak, ha a szennyvízcsatorna minél nagyobb lejtéssel épül meg, azonban ez nem egészen így van, hiszen a csatornán nem csupán folyadék, hanem szilárd végtermékek és egyebek is lezúdulnak. Túl nagy esés esetén nem kizárt, hogy a szilárd dolgok feltapadnak a csövek falára, mely idővel dugulást okozhat, ami rengeteg bosszúsággal jár együtt. Nem csak a szennyvízcsatorna építésére, hanem a földtakarásra is szigorú szabályok vonatkoznak, mellyel egy hozzáértő szakember tökéletesen tisztában van.