A szén-monoxid mérgezés

A szén-monoxid egy színtelen szagtalan gáz, mely erősen mérgező. Pontosan az előbb említett tulajdonságai miatt olyan veszélyes. Sajnos minden télen hallani tragédiákról. Hogy pontosan mik a szén-monoxid mérgezés veszélyei azt lentebb részletezzük.

[wp_ad_camp_1]

A szén-monoxidról itt tud tájékozódni bővebben. A szén-monoxid mérgezés tünetei nem mindig egyértelműek, különösen, ha alacsony koncentrációban éri az embert. A szén-monoxid mérgezés leggyakoribb tünete a fejfájás. További tünetei még a fáradtság, hányás, gyomorfájdalom, légzési nehézség, légszomj, zavartság és a szédülés. Az alacsony szén-monoxid koncentráció tünetei nagyon hasonlítanak az ételmérgezés, valamint az influenza tüneteire. Ugyanakkor az influenzával ellenben a szén-monoxid mérgezés nem jár magas lázzal. A legrosszabb, amit ekkor tehet a szén-monoxid mérgezést szenvedett, hogy ledől pihenni, mivel a tünetek egyre rosszabbak lesznek, míg végül elveszti az eszméletét. Minél tovább lélegzi be az egyén a szén-monoxidot a tünetek úgy válnak egyre súlyosabbá, vagyis az illető elveszti egyensúlyát, látását, memóriáját majd a tudatát. Ez a folyamat akár két óra alatt is végbe mehet.

Szén-monoxid mérgezés

Szén-monoxid mérgezés

Ha valaki hosszú ideig van kitéve alacsony koncentrációjú szén-monoxidnak, akkor neurológiai tünetek is mutatkozhatnak az illetőn, például nehézkes koncentráció, gondolkodás, de a gyakori érzelmi változások is árulkodók lehetnek, mint például depresszió, ingerlékenység, irracionális döntéshozatal. Súlyosabb tüneteket a nagyobb koncentráció belégzése okozhat. Ekkor már személyiségváltozás, károsodott mentális állapot, valamint a fizikai koordináció elvesztése is elképzelhető. Bővebb információkért, valamint további informatív cikkekért látogasson el a gazszerelo-budapesten.hu weboldalra.