A szem egészségének megőrzése

A szem az emberi szervezet legkomplexebb és legérzékenyebb érzékszerve. Sajnos az emberek ezzel a szervvel törődnek a legkevesebbet, pedig a látásromlás, vakság megelőzhető. Sok esetben a szem megbetegedése, romlása nem okoz fájdalmat, ezért a legtöbb ember csak akkor veszi észre, hogy a szemével valami nincs rendben, amikor látása romlott.

[wp_ad_camp_1]

Kevés időt vesz igénybe, mégis nagyon fontos, hogy a szem egészségének érdekébe rendszeresen részt vegyen a szűrővizsgálatokon. A szakorvos a vizsgálat során idejében megállapíthatja az érzékszervvel kapcsolatos betegségeket. A számítógépes munkát végző emberek esetében jelentősen fontos, hogy óránként pár perc szünetet tartsanak. A pár perc során a helyiség távolabbi részére kell nézni, érdemes felállni, meg mozgatni a végtagokat, hiszen ezek a mozzanatok is befolyásolják a szem egészségét. Ha a szakorvos szem szárazságot állapít meg, akkor garantált, hogy a nedvesítő műkönnycsepp vagy szemgél használatát fogja javasolni. A szem szárazságot legtöbb esetben a rendszeres klímaberendezések és a számítógépek használata okozza.

Szem

Szem

A szem egészségének megőrzése érdekébe fogyasszon rengeteg olyan vitamint, ásványi anyagot, tápanyagot, amelyekre az érzékszervnek a legnagyobb szüksége van. Az antioxidánsok képesek késleltetni a látás romlásának megjelenését, valamint a szem öregedését is. Ajánlott tengeri halakat, tojássárgáját, paprikát, savanyú káposztát fogyasztani, mivel ezekben a táplálékokban megtalálható a szem számára legfontosabb vitaminok. A napszemüveg viselése által megelőzhető, hogy a káros UV sugarak kárt tegyenek az érzékszervben. A látás romlásának hátterében állhat cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy más gyulladásos megbetegedés.