A sók típusai

Pontosan mi a só? Amikor az étkezési sóra kerül a sor, akkor nátrium-kloridról vagy ásványi keverékekről beszélünk, amelyek többnyire nátrium-kloridok. Ez az egyik legrégebbi és legszélesebb körben használt ízesítés – a régészek bizonyítékokat találtak a sótermelésről, amely 8.000 évre nyúlik vissza.

[wp_ad_camp_1]

A só az édes, a savanyú, a keserű és az umami mellett az öt alapvető íz egyike. Hogyan készül? A helyi ásványi keverék és a párolgási módszerek függvényében több különböző só létezik, különböző textúrákkal, ízekkel és felhasználásokkal. Vessen most egy pillantást a legjelentősebb sófajtákra. Az első és legfontosabb kategória a konyhasó. A legtöbb konyhasót bányásszák, aztán vízbe teszik, megtisztítják más nyomelemektől, majd újra dehidratálják, hogy egységes terméket kapjanak. A konyhasó általában 97–99%-ban nátrium-klorid, néhány hozzáadott csomósodásgátlóval együtt, és sok a jodid is benne, amely olyan alapvető tápanyag, amely eltávolítható a tisztítási folyamat során. A következő a kóser só.

Só

Ez finomított só nagyobb kristályokkal, mint a konyhasó, és nem tartalmaznak adalékokat (például jodidot). A név valójában annak a ténynek köszönhető, hogy az ilyen típusú nagykristályos sót használják a húsok kóserkészítéséhez. A tengeri só egyenesen a párolgott tengervízből származik. A tengeri sók a területtől függően, ahonnan a víz származik, az ásványianyag-tartalmától és az elpárologtatás módjától függően nagyon eltérőek lehetnek. A nagy, finom tengeri sódarabokat tengervíz forrásával készítik, hogy először eltávolítsák a szennyeződéseket, majd melegítik addig, amíg a só kristályosodik. A rózsaszín só világos rózsaszín árnyalatáról ismert, ennek a sónak a himalájai változatát Pakisztán Punjab régiójában bányásszák, főleg a Khewra sóbányából.