A SARS-CoV-2 és a terhesség

A JAMA-ban megjelent új tanulmányban a Karolinska Institutet és a Karolinska Egyetemi Kórház kutatói megvizsgálták a terhesség alatti pozitív SARS-CoV-2 teszteket, valamint az anyák és újszülötteik szövődményei közötti összefüggést.

[wp_ad_camp_1]

A SARS-CoV-2 pozitív eredményt mutató három terhes nő közül majdnem kettő tünetmentes volt, és a kutatók nem találtak nagyobb gyakoriságot a szülés során fellépő szövődményeknél vagy az újszülöttek egészségi állapotánál. A preeclampsia azonban gyakoribb volt a fertőzött nőknél. Március 25-én a svédországi Karolinska Egyetemi Kórház átvilágítási programot (PCR-tesztet) indított az új koronavírusra az összes szülés miatt befogadott nő számára. A jelen tanulmány mögött álló kutatók összegyűjtötték ezeket az adatokat, és a Svéd Terhesség-nyilvántartás adataihoz kapcsolták azt a 2682 nőt, akik 2020. március 25. és július 24. között szültek a kórházban. Az anya és az újszülött esetében a tesztpozitivitás és az orvosi eredmények összefüggésének vizsgálata érdekében a kutatók pozitív teszttel rendelkező nőket negatív teszttel rendelkezőkkel hasonlítottak össze, a két csoport életkorának, BMI-jének, iskolai végzettségének, születési országának, dohányzási szokásai alapján, valamint felmérték a terhesség előtti egészségi állapotot.

Terhesség

Terhesség

Összesen 156 nőnél (5,8%) volt pozitív a SARS-CoV-2 teszt. Ezeknek a nőknek 65 százaléka tünetmentes volt. Az, hogy a pozitív teszttel rendelkező terhes nők többsége tünetmentes volt, összhangban áll más kutatási eredményekkel, ahol szűrést alkalmaztak. Nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a szülés módja, a vérzés, az epidurális alkalmazás, a koraszülés, a kórházi tartózkodás hossza vagy a szoptatás tekintetében a fertőzött és nem fertőzött nők között. A csoportok között sem volt különbség a csecsemők Apgar-pontszáma vagy születési súlya tekintetében.