A rózsa, mint szimbólum

A hölgyek mindig is örömmel fogadták, ha udvarlójuk virággal lepte meg őket, legyen szó akár a legdrágább és legdíszesebb virágcsokorról, vagy pedig néhány szál aprócska virágról, amelyeket a gavallér a mezőn vagy az útmentén szedett össze.

[wp_ad_camp_1]

Azonban van egy virágfajta, amelynek láttán a nők szíve repesni kezd és minden kétség megszűnik bennük a férfi szándékai kapcsán: igen, ez a növény nem más, mint a vörös rózsa. Ezt a virágot a mindennapokban a szerelemmel azonosítják: a randevúra kijelölt helyen gyakran látunk férfiakat egy szál rózsával várakozni, ha valaki végtelen rajongását igyekszik kifejezni egy hölgy iránt, akkor bizony nem ritka, hogy az illető száz szál piros rózsával kedveskedik a kiszemeltjének. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a tíznél kevesebb szál virágot adunk szerelmünk tárgyának, akkor a rózsák mindenképp páratlan számúak legyenek, ellenkező esetben kicsit morbid hatást kelthetünk: páros számú virágot ugyanis többnyire az elhunytaknak szoktak vinni. De most nézzük, az idők folyamán mi mindent szimbolizált a rózsa!

Rózsa

Rózsa

A régi időkben ez a virág a fajfenntartást jelképezte, mivel a rózsa nem csupán egy növény, hanem egyben egy szín is, mégpedig a hajnal színe, éppen ezért a fényistenhez és ezzel együtt a termékenységhez kapcsolható. A rózsa szimbolikája az idők során egyre bonyolultabbá vált, hiszen a szeretet, majd a szenvedély jelképenként kezdte, mígnem már a szenvedést is gyakran kezdték el ábrázolni általa. Összességégben véve azonban mégis egy női jellegzetességet képvisel, a szépséget, a szemérmességet, ugyanakkor a vágyat és az életet. Az ókori görögöknél például a gyönyörűséges istennőket, Vénuszt és Aphroditét is rózsával szimbolizálták. Később a rómaiak is nagy jelentőséget tulajdonítottak ennek a virágnak, ők ugyanis úgy gondolták, hogy a rózsa a lélek hallhatatlanságát jelzi, éppen ezért a rómaiak sírjánál gyakran lehetett rózsaszirmokat látni. A vörös rózsa már több évezrede jelen van körülöttünk és az azóta eltelt hosszú időben sok mindent szimbolizált a különböző korok folyamán. Napjainkban azonban továbbra is egyet jelent a mindent elsöprő, szenvedélyes szerelemmel, éppen ezért jól gondoljuk meg, hogy kinek veszünk rózsát ajándékba!