A rex begónia termesztése és gondozása

A különféle begóniafajták közül a Begonia rex az egyik legszebb és legdrámaibb növény. Néha festett levelű begóniának vagy díszes begóniának nevezik ezeket a növényeket, amelyek tarka leveleikről ismertek. Gyakran nagy leveleik vannak (legfeljebb 6 hüvelyk hosszúak), amelyek élénk színűek a zöld, piros, ezüst, sőt lila különböző árnyalataiban.

Ezeket a növényeket szinte kizárólag lombozatuk miatt termesztik – virágaik általában kicsik és kevésbé mutatósak, és sok termelő lecsípi a virágokat, hogy lélegzetelállító leveleket tartson fenn. Ha a szabadba ültetjük, ezt májusban, fagyok után tegyük, de beltérre bármikor ültethetjük. Ezek a növények mérsékelt növekedési rátával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 12 hüvelyk alattira nőhetnek. A fröccsenő rex begónia mérgező az állatokra. A rex begónia (Begonia rex-cultorum) egy féltrópusi évelő növény, amelyet általában kültéri konténernövényként vagy szobanövényként termesztenek. A kereskedelemben értékesített formák a B. rex faj gondosan termesztett fajtái, amelyek Kelet-Ázsia egyes részein honosak. Ha a kertbe ültetik (viszonylag ritka előfordulás), a rex begóniát a legmelegebb éghajlaton kívül mindenhol egynyári növényként termesztik.

Begónia Rex

Begónia Rex

Mivel elsősorban lombozatú növényekről van szó, a gondos termesztés fontos, hogy teljes szépségüket elérjék. Használjon porózus cserepes keveréket viszonylag sekély cserépben, rendszeresen táplálja a növényt, és tartsa nedvesen, de kerülje a túlöntözést. Nehéz lehet megtalálni a megfelelő feltételeket a rex begónia számára a legjobb levélszín megjelenítéséhez. Az ideális nappali hőmérséklet 70 Fahrenheit-fok, az éjszakai hőmérséklet 60 fok körüli, és az állandó páratartalom 50 százalék körüli. Biztosítsa a növényt erős közvetett napon, de tartsa távol a közvetlen napfénytől. Forgassa meg gyakran a növényt, hogy minden oldalról egyenlő fény érje. A rex begónia egész évben szereti az erős, közvetett fényt.