A rákot túlélők megemelkedett szívbetegséggel szembesülnek

Egy új tanulmány megállapította, hogy a rákbetegségben szenvedő amerikaiak körülbelül 35% -ának volt magasabb a szív- és érrendszeri betegségének kockázata a következő évtizedben, szemben azokéval, akiknek nem volt rákja.

[wp_ad_camp_1]

Az Ohio Állami Egyetem kutatói egy kockázatkalkulátor alapján, amely becsüli az ember 10 éves esélyét a szívbetegség vagy a stroke kialakulására, megállapították, hogy a rákos túlélő átlagosan becsült 10 éves kockázata körülbelül 8% volt, szemben az 5% -kal akinek nem volt kórelőzménye a rákkal kapcsolatban. Az új tanulmány a PLOS ONE folyóiratban jelenik meg. „Tudjuk, hogy az elhízásnak, a ráknak és a szív- és érrendszeri betegségeknek vannak közös rizikófaktorai, és ezen közös kockázati tényezők mellett a rákos betegek olyan kezeléseket is kapnak, beleértve a sugárzást és a kemoterápiát, amelyek hatással lehetnek a szív- és érrendszeri egészségükre – ezt hívjuk kardiotoxicitásnak” – mondta a vezető kutató, Xiaochen Zhang, PhD jelölt az Ohio Állami Közegészségügyi Főiskolán.

Szívbetegség

Szívbetegség

De ezeket a kockázatokat nem lehet alábecsülni vagy rosszul érteni, ami arra készteti Zhangot és más kutatókat, hogy lépéseket sürgessenek az elismerés fokozására az egészségügyi szolgáltatók és betegeik körében. „A jó hír az, hogy nagyon jól kezeljük a rákot, és több túlélőnk van, de a diagnózist követően alaposabban el kell kezdenünk gondolkodni a nem rákos kockázatokról, amelyek közül az egyik a szív- és érrendszeri betegségek” – mondta a tanulmány vezetője szerző Ashley Felix, az Ohio állam epidemiológiai docense. „Nem akarjuk, hogy az emberek túléljék azért, hogy idő előtt meghaljanak szívbetegségben vagy agyvérzésben, ezért meg kell győződnünk arról, hogy a rákos betegek és az egészségügyi szakemberek tudatában vannak-e ennek a fokozott kockázatnak.” Ehhez az elemzéshez 15.095 40 és 79 év közötti felnőtt által szolgáltatott adatokat vizsgálták.