A rákbetegség első jelei

A rákos megbetegedések azok, amelyektől vélhetően minden ember tart. Ez nem is csoda, hiszen manapság a leggyakoribb halálokok között előkelő helyet foglalnak el a különféle daganatok. Azonban tudnunk kell, hogy a rák nem feltétlenül halálos ítélet, és nagyban javítja az esélyeinket a korai felismerés.

[wp_ad_camp_1]

Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk testünkre és annak a jelzéseire, hogy baj esetén, minél hamarabb diagnosztizálásra kerüljön a rákbetegség. Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedések korai jeleit ismerheti meg az olvasó. Ha bármelyiket tapasztalta vagy tapasztalja, mihamarabb keresse fel kezelőorvosát vagy egy szakorvost!

A leggyakoribb daganat a tüdőrák, melynek tüneteit igen gyakran hajlamosak vagyunk összekeverni az asztmával, allergiával vagy a bronchitisszel. Ebben az esetben jellemző a gyakori köhögés, melyet akár véres köpet is kísérhet. De előfordul mellkasi fájdalom, fulladás, melyeket általános gyengeség, étvágytalanság és fogyás is kísérhet. Nem győzzük hangsúlyozni a megelőzést, nemcsak ebben, de más rákbetegségek esetében is. Megelőzés alatt pedig a rizikófaktorok minél nagyobb számú kiküszöbölését értjük. A tüdőrák kialakulásánál pedig a legnagyobb ilyen rizikófaktor a dohányzás, amely továbbra is rengeteg életet követel. Férfiaknál igen gyakori a prosztatarák is. Ennek jellemző tünete lehet a gyakori vizelés, a vizeletürítés zavara illetve a véres vizelet.

Rákos megbetegedés

Rákos megbetegedés

A fül-orr-gége daganatok is gyakoribbak, mint azt a legtöbben elsőre gondolnánk. Ennek jellegzetes tünete lehet az állandó vagy folyamatosan visszatérő rekedtség. Nyeléskor fülbe sugárzó fájdalom jelentkezhet, illetve gyakoriak a kitapintható csomók a nyakon. Előfordulhat gombócérzés a torokban, de ezen túl fulladásérzés is felléphet. A nők esetében leggyakoribb a mellrák és a bélrák. A mellrák leggyakoribb tünete a mellben érzett különálló, nem nyomásérzékeny, tömött és nem elmozdítható csomó vagy a mellbimbó váladékozása. A daganat fölött a bőr is elváltozhat.

A bélrák esetében vastag- és végbélrákról beszélhetünk. Erre mindig gondolni lehet, amennyiben a székletünk vagy a székelési szokásaink hirtelen megváltoznak. Legyen szó akár folyamatos székrekedésről vagy hasmenésről, a széklet színének és állagának megváltozásáról. Jelentkezhet vér a székletben, de akár nyák is. Emellett gyakori tünet a hirtelen súlyvesztés is. Ezeken felül természetesen egyéb rákos megbetegedések is előfordulhatnak, így még egyszer hangsúlyozva, ha bármilyen szokatlan és huzamosabb ideig fennálló tünetet érzékel magán, ne habozzon egy orvos felkeresésével!