A rajzfilmek története

Melyik gyereknek ne lenne kedvenc mesehőse, akire egész élete során, még felnőtt korban is szívesen visszaemlékszik? Ezek a figurák igen nagy hatással vannak a gyermek lelki világának fejlődésére és akár egyéniségét is formálhatja.  Szinte minden történetben a jó és gonosz harcát látjuk, ahol végül mindig a jó győzedelmeskedik.

[wp_ad_camp_1]

A gyermek nem is nőhet fel más tudatban, mert már kiskorban igazságtalannak látná a világot. Felnőttként úgyis találkozik a valósággal és rádöbben, hogy nem minden úgy történik, mint a mesékben. Gyermekkorunk minden szakaszát végigkísérik a tanulságos mesék és a bennük szereplő példamutató hősök.  Nélkülük szegény és üres lenne az a korszák, mely meghatározza az egész életünket, a jövőnket, a gondolkodásunkat. Az animáció technikájának feltalálásával egyre népszerűbbek lettek a rajzfilmek. Mivel itt már mozgó képről beszélünk, a nézők érdeklődősét egyre inkább felkeltette a figurák egymás mellett való mozgása. A feljegyzések szerint az első rajzfilmet a francia Émile Cohl készítette 1908-ban. Az 1920-as éveket nevezhetjük azonban az igazi áttörésnek, még ha előtte voltak is próbálkozások.

Walt disney

Walt disney

Egy olyan világhírű nevet kell itt megemlíteni, mint a Walt Disney. Ki ne hallott volna hőseiről, akik szinte az egész világ előtt ismertté váltak. Stúdiójában kelt életre Donald kacsa, Miki egér és sokan mások. Gyermekkorunk igazi hősei voltak, akik a mai napig olyan jellemekkel rendelkeznek, hogy bátran bemutathatjuk őket a mi gyermekeinknek. Tudunk róluk mesélni szeretettel és örömmel, mert ismerjük őket, mint régi jó barátainkat.

A rajzfilmek fejlődése az óta sokat haladt előre. Új technikák, új mesehősök ejtik ámulatba a mai gyerkőcöket. Szülőként azonban mindenkinek kötelessége, hogy előbb ő maga győződjön meg arról, hogy az a mese, amit gyermeke megnéz, az fejlődésére nem pedig hátrányára lesz a későbbiek során.