A prosztata szerepe és funkciói

A prosztata vagy másképpen dülmirigy nevezhető a belső hím nemi szervnek is. Ez a normális esetben szelídgesztenye nagyságú és alakú mirigy a húgyhólyag alatt és a végbél előtt helyezkedik el, tehát a hímvessző gyökénél található. Kamaszkorban kezd el növekedni, és egészséges méreteiben 20 gramm körüli marad egészen a férfiak 45 éves koráig.

[wp_ad_camp_1]

Idősebb korban sokan küzdenek a prosztata megnagyobbodásának a problémáival. Ilyenkor nehézkes a vizeletürítés. Bár gyakori vizelési inger jellemzi, de vizeléskor csak nagy erőlködés hatására tudnak a férfiak néhány csepp vizeletet üríteni magukból. Ezen felül pedig a nemi élet körül is problémák adódhatnak. Nagymértékben csökken ugyanis ilyenkor a libidó, és ha sikerült is elérni az erekciót, nem biztos, hogy eredményes lesz a közösülés. Ezekhez mérten a prosztatának kettős funkciója van. Egyrészt szerepet tölt be a nemi élet és ezen belül is a megtermékenyítés területén, valamint a vizeletürítés során.

Prosztata

Prosztata

A prosztata nyugalmi állapotban is termel egy bizonyos szintű tejszerű, nyúlós váladékot, de ez leginkább a megtermékenyítés során kap fontos szerepet. Ennek felismeréséhez azonban ismernünk kell a spermiumok útját. A spermiumok ugyanis a herében termelődnek, de nem innen jutnak egyenes úton a hímvesszőbe. Először a mellékherékbe kerülnek, ahonnan pedig továbbjutnak a húgycső prosztatán belüli szakaszába. Itt a prosztata és az ondóhólyag váladéka összekeveredik, és ez jut a húgycsőbe a spermiumokkal együtt. A prosztata váladéka rendkívül fontos hatással bír ebben a keverékben, ugyanis megnöveli az ondó mennyiségét, felhígítja annak a sűrűségét, amely által fokozza az aktivitásukat. Mindennek köszönhetően növekszik a megtermékenyítés esélye. A prosztata ezen felül a vizelésért is felel. A simaizma ugyanis vizeléskor akaratunktól függetlenül is összehúzódik és nyomást gyakorol a húgycsőre. Megnagyobbodása esetén azonban az ürítés teljesen elakadhat, ahogy azt már fentebb említettük is. Figyeljünk hát oda a prosztata működésére, és bárminemű probléma észlelése esetén, ne szégyelljük felkeresni a szakorvost.