A poszméhek és a tárgyak érzékelése

Hogyan tudunk dolgokat találni a sötétben? És hogyan tudjuk elképzelni, hogy milyen érzése van valaminek pusztán akkor ha ránézünk? Ennek az az oka, hogy agyunk képes információt tárolni oly módon, hogy különféle érzékszervekkel kösse össze azokat.

[wp_ad_camp_1]

Ez a multi-szenzoros integráció lehetővé teszi számunkra, hogy a világ mentális képeit felismerjük, és alátámasztja tudatosságunkat. A poszméhek fordítva oldják meg a feladatot. Miután a méhek megtanultak megtalálni egy adott formát sötétben, megvizsgálták őket fényben, és ismét inkább azt a formát részesítették előnyben, amelyet megtanultak, csupán érzéssel párosítva. Ezt a képességet kereszt-modális felismerésnek nevezzük, és ez lehetővé teszi számunkra, hogy a világ teljes képét érzékeljük gazdag ábrázolásokkal. Kiderült, hogy a rovar apró agyában a tárgyak különböző érzékszervek közötti felismerése is fennáll. A londoni Queen Mary Egyetem és a Macquarie Egyetem kutatói új munkát publikáltak a Science folyóiratban, amely kimutatta, hogy a poszméhek olyan tárgyakat is találtak a sötétben, amelyeket korábban csak a szemükkel láttak.

Poszméh

Poszméh

Lars Chittka professzor, a Queen Mary Egyetem laboratóriumi vezetője azt mondta: “Régóta tudjuk, hogy a méhek emlékeznek a virág formájára. De egy okostelefon például felismeri az arcod, és bármiféle tudatosság nélkül teszi ezt meg. Új munkánk azt jelzi, hogy valami zajlik a méhek elméjében, amely teljesen különbözik a géptől – hogy a méhek felidézhetik a formák mentális képeit. “Selene Gutierrez Al-Khudhairy, a cikkben szereplő társszerző és doktori hallgató a York-i Egyetemen azt mondta: “Ez egy lenyűgöző teljesítmény, ha figyelembe vesszük a méh agyának miniatűr méretét. A méhek képessége egy nap segíthet felfedni, hogy agyunk hogyan képzeli el a világot. ” Dr. Solvi figyelmeztet minket: “Ez nem azt jelenti, hogy a méhek ugyanúgy megtapasztalják a világot, mint mi, de ez azt is mutatja, hogy a fejükben sokkal több zajlik, mint amire valaha is gondoltunk.”