A pizza története

A pizza Olaszországban jelent meg elsőként, azonban mára már az világ minden országát meghódította. Az étel neve a picea szóból ered, amely a latin pincere szóból származik, ennek jelentése összegyúrni. Az évek során a pizzának különböző változatai jelentek meg, melyek az adott ország gasztronómiájának tulajdonságait képviseli.

[wp_ad_camp_1]

Megkülönböztetünk ananászos-sonkás hawaii, kukoricás mexikói, kolbászos magyaros pizzát, és még sok más típusú pizzát. A pizza alapja egy kelt tészta, mely tetejére paradicsomos vagy tejfölös szósz szokott kerülni, és a szósz tetejére kerülnek a különböző zöldségek, valamint felvágottak. Legtöbb esetben a mielőtt a pizza a sütőbe kerülne megszórják reszelt sajttal. Az olasz pizzára elsősorban mozzarella, bazsalikom, illetve olíva olaj kerül, ezután következnek a különféle feltétek. Azt a pizzát, amely nem tartalmaz feltéteket, csupán paradicsom szósszal, bazsalikommal, valamint mozzarellával van ízesítve, pizza margheritának nevezzük. Egyre elterjedtebb a félbe hajtott pizza, mely a calzone nevet kapta.

Pizza

Pizza

A pizza is a világ legősibb ételek közé sorolható, mivel már Krisztus előtt 20 körül írtak a pizza nevezetű eledelről. 1880-ban egy bizonyos Raffaele Espositó nevezetű személy a nápolyi sütődében dolgozott, és ott találta ki a pizza feltálalását. De legfőképp azért vált híressé, mert 1889-ben az olasz királynak és királynénak az ország színeit képviselő pizzát készített. Egészen az 1830-as évekig csupán az utcai árusoknál lehetett pizzát vásárolni, a későbbi időkben Nápolyba jelent meg az első pizzéria. A pizza készítés tudománya az 1950-es évek körül Amerikából indult el. 2012-ben az olaszok elkészítették a világ eddigi legnagyobb pizzáját, mivel átmérője 40 méter volt, és súlya elérte a 23 tonnát.