A nyár lédús kincse: az őszibarack

A barack a természet egyik legtökéletesebb találmánya. Lágy és édes, isteni az illata, főzve és frissen is finom, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.

Az őszibarack a csonthéjas gyümölcsök egyik fajtája, a szilvával, a sárgabarackkal, a cseresznyével és a nektarinnal együtt. Az őszibarack húsa fehér és sárga lehet, íze azonban elsősorban a fajtájától függ. Fogyasztása rendkívül jó hatással van az egészségre, A és C-vitaminban, valamint káliumban gazdag, és egy nagyobb szem alig hatvan kalóriát tartalmaz, így szinte bármilyen diétába bátran beilleszthető. Egészségügyi hatásai közül a legjelentősebb talán a szívünkre gyakorolt jótékony szerepe, hisz mind a magas koleszterinszintet, mind a vérnyomást kordában tartja. Jelentős a rosttartalma is, főképp, mert oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz. Az oldható rostok segítenek stabilizálni a vércukorszintet és kordában tartják a koleszterinszintet. Az oldhatatlan rostok segítik az emésztést és megelőzik a székrekedést. Ahhoz, hogy minden előnyt kiélvezzünk, mindenképpen ajánlott a gyümölcsöt a héjával együtt fogyasztani.

Őszibarack

Őszibarack

Az őszibarack bolyhos héja és lédús húsa jótékony antioxidánsokat tartalmaz, többek között C-vitamint, polifenolokat és karotinoidokat. Az antioxidánsok a növényekben található olyan vegyületek, amelyek felveszik a harcot a sejt károsodással szemben, és az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet megvédeni a szervezetet az öregedéssel és a betegségekkel, – köztük a rákkal – szemben. Egyes kutatások azt is megállapították, hogy az őszibarackmagból nyert kivonatok csökkenthetik a szervezet allergiás reakcióit. Nem kérdés tehát, hogy amennyiben lehetőségünk van rá, mindenképpen fogyasszuk – legalább hetente kétszer -. Vásárláskor válasszuk az édes illatú darabokat, azok jó eséllyel kellően érettek. Ha mégis keményebb példányokat vettünk, akkor se essünk kétségbe, csupán néhány napig érleljük szobahőmérsékleten és utána már bátran ehetjük is.