A növények jól növekednének a napelemes üvegházakban

Egy nemrégiben készült tanulmány azt mutatja, hogy saláta termeszthető olyan üvegházakban, amelyek kiszűrik a napenergia előállításához felhasznált fény hullámhosszát, bemutatva az üvegházakban az átlátszó napelemek villamosenergia-termelésének megvalósíthatóságát.

[wp_ad_camp_1]

„Kicsit meglepődtünk – a növények növekedése vagy egészségi állapota nem csökkent valós mértékben” – mondja Heike Sederoff, a tanulmány társszerzője és az Észak-Karolinai Állami Egyetem növénybiológiai professzora. „Ez azt jelenti, hogy megvalósítható az átlátszó napelemek üvegházakba történő integrálásának ötlete.” Mivel a növények nem használják a fény összes hullámhosszát a fotoszintézishez, a kutatók felvetették azt az ötletet, hogy olyan félig átlátszó szerves napelemeket hozzanak létre, amelyek elsősorban a fény hullámhosszát elnyelik, amelyre a növények nem támaszkodnak, és ezeket a napelemeket üvegházakba építik be. Az NC állam korábbi munkája arra összpontosított, hogy mennyi energiát termelhet a napenergiával működő üvegház. Az üvegház kialakításától és elhelyezkedésétől függően a napelemek sok üvegházat energetikussá tehetnek – vagy akár nagyobb energiát is előállíthatnak, mint amennyit használnak.

Napelemes üvegház

Napelemes üvegház

De eddig nem volt világos, hogy ezek a félig átlátszó napelemek hogyan befolyásolhatják az üvegházi növényeket. A probléma megoldására a kutatók vörös leveles saláta (Lactuca sativa) növényeket termesztettek üvegházi kamrákban 30 napig – a magtól a teljes érettségig. A növekedési körülmények, a hőmérséklettől és a víztől a műtrágyáig és a CO2 koncentrációig, a fény kivételével állandóak voltak. A saláták kontrollcsoportját a fehér fény teljes spektrumának tettük ki. A többi salátát három kísérleti csoportba osztottuk. Ezeknek a csoportoknak mindegyike különböző típusú szűrőkön volt kitéve a fénynek, amelyek abszorbeálták a fény hullámhosszát, ami megegyezik azzal, amit a különböző típusú félig átlátszó napelemek elnyelnek.