A névadás fontossága

Minden édesanya emlékszik a babavárás boldog izgalmára, amikor talán hosszú listát készített párjával a szóba jöhető fiú- és lánynevekkel, hogyan próbálták a legjobban csengőt kiválasztani. Nevünk hozzánk tartozik, ettől válunk egyedivé, ezen keresztül szólítanak meg minket.

[wp_ad_camp_1]

Azon felül, hogy nevünk jelentéssel bír, ami már önmagában hatással lehet személyiségünkre, gyakran a névnek története van. Adódhatnak meghatározó körülmények a szülésnél komplikációk, ami miatt koraszülött lesz a gyerek vagy szülés után nem sír fel és újra kell éleszteni. Mivel a gyermek túléli, erről kapja a nevét is: Vivien (jelentése: életerős), Viktor (jelentése: győző, győzelem). Gyakran a szülők névválasztással fejezik ki a gyerek felé táplált elvárásokat. Olyan név adása, ami a családban már előfordult, például a nagypapa, édesapa keresztneve a családi értékek átörökítésének vágyát jelképezheti. Ritka név választásával a szülők azon vágyukat juttatják kifejezésre, hogy a gyerekre felfigyeljenek, kiemelkedjen társai közül.

Névadás

Névadás

Egyre több kutatás születik arról, hogy a nevek hogyan befolyásolják személyiségünket. Bizonyos felmérések szerint az átlagos névvel bíró egyetemisták jobb eredményt értek el, mint szokatlan keresztnevű társaik. Régebben előfordult, hogy ha egy családban meghalt az elsőszülött, és született egy új gyermek, a szülők a halott kisgyermek nevét adták a csecsemőnek. Ilyenkor a gyerek átveszi halott testvére sorsát és szinte biztosan van olyan területe az életének, ahol sikertelen lesz. Ha valamilyen ok miatt nem tudjuk biológiai apánk vezetéknevét viselni, mert nem vállalja el a gyermeket vagy ismeretlen a kiléte, az már önmagában kitagadást jelent az apa felé. A család nem ismeri el az édesapa személyét olyan szinten sem, hogy örökölhetné gyermeke a nevét, ez a hiány kihat a gyermek lelkére ás csak nehezen fogja megtalálni az életben a helyét.