A német juhászkutya jelleme

A német juhászkutya egyike a legismertebb, legkedveltebb és legokosabb fajtáknak. Noha alapvetően juhászkutyának tenyésztették ma, ma sokkal inkább rendőrkutyaként vagy speciális feladatokat ellátó kutyaként tekintünk rá. Intelligenciájának köszönhetően a legkülönfélébb kutyás feladatok elvégzésére is betanítható.

[wp_ad_camp_1]

A német juhászkutya jellemét elsősorban a magas intelligenciája határozza meg. Ennek köszönhetően rendkívül jól illeszkedik be a környezetébe, illetve kiválóan érti, mi történik körülötte. A német juhászkutya hűséges és védelmező fajta; elsődleges feladatának tekinti a gazdája védelmét. Ha megfelelő nevelésben részesül, rendkívül magabiztossá és kedvessé válik. A német juhászkutyák olyannyira hűséges állatok, hogy egyes egyedek képtelenek a zökkenőmentes gazdaváltásra; ilyen esetekben sajnos a kutya depresszióba fordul és boldogtalanná válik. Sajnos akkor is depressziós jeleket képes mutatni, ha a gazda túl gyakran vagy túl sokat van távol; a kutya ilyen esetekben azt hiszi, hogy büntetésben van, valami rosszat tett és ezért hanyagolják el.

Németjuhász

Németjuhász

Szőrzete ellenáll a legzordabb időjárási hatásoknak is, ezért bátran tartható kültéren, ridegen is. Egyáltalán nem szükséges, sőt nem ajánlott fűtött helyiségbe engedni, hiszen a szervezete gyorsan hozzászokik a magasabb hőmérséklethez, aminek majd az újbóli kihelyezése során látja kárát.

A német juhászkutya alapvetően gyermekszerető állat, kiválóan kijön a gyerekekkel és igazi játszópajtássá válik. A legtöbb esetben zokszó nélkül tűri még a számára kellemetlen játékot is. Azt viszont minden szülőnek szem előtt kell tartania, hogy amennyiben a gyerekek között a játék eldurvulni látszik, a német juhászkutya minden esetben a családhoz tartozó gyermek védelmére siet.