A mogyoróhagyma növényprofilja

A mogyoróhagyma (gyöngyhagyma, medvehagyma) az allium növénycsalád tagja, a hagymával, fokhagymával és sok dísznövénnyel együtt. Technikailag a „medvehagyma” a hagyma alcsoport egy adott növénycsoportjának adott neve, amelyet szaporítóhagymának neveznek – olyan típusok, amelyek növényenként két vagy több hagymát képesek termelni.

[wp_ad_camp_1]

Bár a medvehagymát egykor külön fajnak (Allium ascalonicum) tekintették, mára botanikailag hagymafajtának (Allium cepa var. Aggregatum) sorolták. A mogyoróhagyma szaporodik a földben, mint a fokhagyma, de az egyes hagymák koncentrikus rétegekkel rendelkeznek, mint a hagyma. Általában kisebbek, mint a fokhagymagumók, de az elért méret a fajtától és a hagymák növekedési körülményeitől függ. A mogyoróhagyma enyhe, finom hagymás íze miatt nagyon népszerűek a szakácsok körében. A gyöngyhagymát nagyon könnyű termeszteni, annak ellenére, hogy az élelmiszerboltokban magas az ára. A gyöngyhagymát általában ősszel vagy nagyon korán tavasszal ültetik, hat-nyolc héttel az utolsó átlagos fagyidő előtt. Az ültetés után 60–120 nappal készen állnak a betakarításra.

Mogyoróhagyma

Mogyoróhagyma

A gyöngyhagymát általában halmazokból vagy hagymákból termesztik, és úgy ültetik, mint a fokhagymagerezdeket. Ültethetők ősszel vagy tavasszal. Meleg éghajlaton az esésük jobb; hűvös éghajlaton október közepéig juttassa őket a földbe, vagy várjon kora tavaszig. Válasszon szét minden hagymát, és ültesse őket közvetlenül a talaj felszíne alá, egymástól 4-6 hüvelykre, hegyes végével felfelé. A fokhagymával ellentétben, amely nagyobb hagymát képez, a medvehagyma általában kissé szétterül öt vagy hat csoportba, ezért több helyre van szükségük, mint a fokhagymának. Ha az évszak végén otthagyja a medvehagymát a földben, ahelyett, hogy betakarítaná, akkor újra kihajtanak. A minőség azonban jobb, ha kiássák és újratelepítik őket. A legjobb eredmény elérése érdekében a medvehagymát teljes napsütésben kell termeszteni.