A migrénnel szenvedő nőknek több esélyük van szívbetegségekre

Egy új tanulmány szerint azok a nők, akik migrénes fejfájással küszködnek, nagyobb eséllyel kaphatnak valamilyen szívbetegséget, vagy agyvérzést. A kutatók szerint a migrént fokozott kardiovaszkuláris kockázatként kell tekinteni, legalábbis a nők esetében. Ezzel persze nem azt akarják mondani, hogy akinek migrénje van, az biztosan szívbetegségben fog szenvedni, csak azt, hogy ez megnöveli a valószínűségét.

[wp_ad_camp_1]

Ez a megállapítás akár férfiakra is vonatkozhat, hiszen nincs okuk azt hinni, hogy ez a dolog csak a nőkre korlátozódik. A migrén az a fejfájás, amely intenzív lüktetéssel jár, gyakran kíséri émelygés, hányás, és érzékenység a fényre valamint a hangokra. Korábban már megállapították, hogy kapcsolatban állnak az agyvérzéssel, de ez az új tanulmány a szívbetegségekhez, szívműtét szükségességéhez és akár halálhoz is köti ezt a betegséget. Az orvosoknak tisztában kell lenniük a migrén és a szív- valamint érrendszeri betegségek közti kapoccsal, a migrénes nőket pedig tájékoztatni kell a kockázatokról. A tanulmányhoz a kutatók 116 ezer amerikai nőt használtak fel, és a kutatás kezdetén a nők 15%-a rendelkezett migrénnel.

Migrén

Migrén

Ha összehasonlították azokat a nőket, akiknek migrénjük volt azokkal, akiknek nem, akkor azt az eredményt kapták, hogy a migrénes nőknek 50%-al több esélyük van szívinfarktusra, vagy agyvérzésre. Pontosabban a migrénes nők 39%-al nagyobb szívinfarktus kockázattal, 62%-al nagyobb agyvérzés kockázattal és 73%-al nagyobb szívműtét kockázatokkal rendelkeztek. A megállapítások arra is rámutattak, hogy a migrén 37%-ban növeli a halál esélyeit szívinfarktus vagy agyvérzés esetében. Ezek az összefüggések az után is megmaradtak, hogy a kutatók más kockázatokat is figyelembe vettek, például dohányzást, magas vérnyomást, kort és fogamzásgátlókat is.