A mese és a mesélés hatása a gyermekekre

A gyermeknek szüksége van a mesére, mivel ez által fejlődik szellemileg, mentálisan, és érzelmileg. Hallgathatja a felnőttek által felolvasott mesét, vagy nézheti a Tv-ből, mindkét változat hasznos, bár az utóbbi esetében tartsuk szem előtt, hogy a gyermek mellett mindig legyen valaki, akinek feltegye a mesével kapcsolatos kérdéseit.

[wp_ad_camp_1]

A mese által a gyermek valós képet tud alkotni a külvilágról, és segíti a későbbi problémák megoldásában. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a kisgyermekek, akiknek rendszeresen mesét olvasnak, hamarabb tanulnak meg írni, gazdagabb a fantázia világuk, és fejlettebb a rajzkészségük. A mesét tisztán, hangsúlyosan olvassuk fel, mert ez által a gyermek hamarabb tanul meg beszélni, és nagyobb gyermekeknek segít a helyes beszéd kialakulásában. Mese hallgatás során a gyermekek szókincse gazdagodik, és ennek az iskolai években hasznát veheti. A mesehallgatás felkelti a kisgyermekben a vágyat az olvasás iránt, és megtanulja, hogy bármilyen szövegnek jelentése van. A mesélés által a gyermek megismeri a körülötte levő világot, és kialakul az énképe.

Mese

Mese

A gyermek életében a mese egy biztos pont, és általa teremt kapcsolatot a felnőttekkel. A mesékből megismeri, hogy a felnőttek mivel foglalkoznak, hol tartózkodnak napközben, és emiatt könnyebben elviseli a szülei hiányát. Ajánlott, hogy a mesét a gyermek választhassa ki, viszont tartsuk szem előtt, hogy megfeleljen a gyermek életkori sajátosságainak, és nemének. Az állatmesék különösen jó hatással vannak a gyermekekre, mivel segítenek abban, hogy megszeressék az állatokat, a természetet, és mindig tartalmaznak jó tanácsot, tanulságot. Ne engedje, hogy a mindennapok meseolvasás nélkül teljenek el, mert gyermekének szüksége van a mesére! Ne feledje, hogy egy jó mese nem csak a gyerekeknek értékes időtöltés, de a felnőtteknek is!