A Mars felszínén a vártnál tízszer erősebb a mágneses mező

A NASA InSight űrhajója fedélzetén mágneses érzékelőből származó új adatok példátlanul közelítik meg a mágneses tereket a Marson. A Nature Geoscience által ma közzétett tanulmányban a tudósok felfedték, hogy az InSight leszállási helyén a vártnál tízszeresen erősebb a mágneses mező, és másodpercektől napokig változik.

[wp_ad_camp_1]

A tudósok tudták, hogy a Marsnak egy milliárd évvel ezelőtt egy ősi globális mágneses tere volt, amely mágnesességgel látta el a sziklákat a bolygón. Mivel a legtöbb kő a felszínen túl fiatal ahhoz, hogy mágnesessé tegye ezt az ősi mezőt, a csapat úgy gondolja, hogy mélyebb föld alatti helyről kell származnia. “Úgy gondoljuk, hogy sokkal régebbi sziklákból származik, amelyek néhány száz lábtól tíz kilométerre a föld alatt találhatóak” – mondta Johnson. “Ezt nem lehetett volna levonni a mágneses adatok, valamint az InSight geológiai és szeizmikus információi nélkül.”

Mars

Mars

A csapat reméli, hogy ezeket az InSight eredményeket a műholdas mágneses adatokkal és a marsi kőzetek jövőbeni tanulmányozásával kombinálva pontosan meg tudják határozni, melyik kő hordozza a mágneses erőt és hány éves. “Amit megkapunk, egy közvetett kép a Mars légköri tulajdonságairól – mennyire lesz töltött és milyen áramok vannak a felső légkörben” – mondta Anna Mittelholz, társdoktor, a British Columbia University egyetemi posztdoktori ösztöndíjasa. A titokzatos pulzációkról, amelyek többnyire éjfélkor jelentkeznek, és csak néhány percig tartanak, úgy gondoljuk, hogy ezek összefüggenek a Mars szélével való interakcióval, de még nem tudjuk pontosan, mi okozza őket” – mondta Johnson. “Amikor először végzünk méréseket, meglepetéseket találunk, és ez az egyik mágneses “meglepetésünk.” A jövőben az InSight csapata meg akarja figyelni a felszíni mágneses teret, miközben a MAVEN keringtető áthalad az InSighton, lehetővé téve számukra az adatok összehasonlítását.