A madarak és a repülés összefüggése

A repülés fogalma szorosan kapcsolódik a madarakhoz, de nem minden madár repül. Ehelyett egyes madarak más módszereket fejlesztenek ki, és már nincs szükségük szárnyukra, és ezek a röpképtelen madarak egyaránt lenyűgözik a madarászokat és a nem madarászokat egyaránt.

A madarak repülnek, hogy táplálékot találjanak, eljussanak egy másik szezonális tartományba, elmeneküljenek a ragadozók elől, biztonságosabb fészkelőhelyeket érjenek el, megvédjék területüket és lenyűgözzék a társakat, akkor miért veszítené el bármely madárfaj a repülési képességet? Azokon a területeken, ahol a madaraknak nincsenek természetes ragadozóik, táplálékforrásokra, például gyümölcsökre vagy halakra támaszkodnak, nincs szükségük vándorlásra, és más alkalmazásokat vetnek be a védelem és az udvarlás érdekében, a repülés tehát sokkal kevésbé kritikus. A repülés nélküli madaraknak még mindig vannak szárnyaik, de szárnyuk jellemzően kisebb vagy kevésbé kifejlett, mint a repülő madaraké. A toll alakja eltérő lehet, például bolyhosnak tűnhet, mint a szőr, vagy apró és kompakt lehet. A nem repülő madaraknak általában kevesebb szárnycsontjuk van, vagy a csontok összeolvadhatnak, így a szárnyak sokkal kevésbé mozgathatók, mint amennyi a repüléshez szükséges. A legtöbb röpképtelen madárnak hiányzik a mellcsontja, a csont azon része, amely a repülési izmokhoz kapcsolódik.

Madár

Madár

Annak ellensúlyozására, hogy nincs szárnyuk, ezeknek a madaraknak gyakran jobb a tollazati álcázásuk, erősebb lábuk van a futáshoz, speciális lábaik vannak az úszáshoz, vagy más olyan alkalmazkodáshoz, amelyek segítenek nekik a földön való túlélésben a természetes élőhelyükön. Szárnyaik különböző célokra is kifejlődhetnek, például egyensúly biztosítására, vagy fékként vagy kormányként működik a gyors futók számára.