A lövöldözős játékoktól lesz agresszív a gyerek?

A szörnyű cselekedetekre mindig próbálunk valamilyen ésszerű magyarázatot találni. Az agresszív megnyilvánulások okát nehéz felkutatni, sokszor bizony egy jól képzett pszichoterapeuta számára is kihívás megtalálni a válaszokat. Mi válthatta ki a másokra veszélyes viselkedést? Gyerekkori trauma? Valamilyen genetikai betegség? Mentális rendellenesség?

[wp_ad_camp_1]

Számtalan kérdés merül fel ilyenkor, azonban az emberiség sajnos mindig jó volt abban, hogy olyan bűnbakokat keressen a társadalommal szemben ártalmas megnyilvánulások kapcsán, amelyeknek a valójában nagyon kevés, vagy egyáltalán semmi közük sincs az agresszióhoz. Több mint fél évszázaddal ezelőtt még a különböző zenei stílusokban látták a lázadás forrását, majd később az akciós filmekre húzták rá a vizes lepedőt, mondván, amikor az emberek azt látják másfél órán keresztül, hogy a szereplők egymásra lövöldöznek, akkor bennük is feltámadhatnak a gyilkos ösztönök. Az új generáció azonban még az előzőeknél is „elvetemültebb”, hiszen a gyerekek manapság nemcsak nézhetik, ahogy a kitalált történetekben egymást öldöklik a szereplők, hanem ők maguk is lövöldözhetnek, verekedhetnek vagy akár gránátokat is dobálhatnak a számítógépes videojátékoknak köszönhetően.

Lövöldözős játék

Lövöldözős játék

Tanárok, politikusok és főleg vallási vezetők kedvenc vesszőparipáit képezik ezek a játékok, amelyeket a felsorolt csoportok felháborítónak, erkölcstelennek és istentelennek kiáltanak ki. Ha a gyerek verekedésbe keveredik az iskolában, az bizonyára a szörnyűséges játékok, filmek és zenék miatt van. A helyzet azonban az, hogy végül minden korban bebizonyosodik, hogy ezek az állítások mennyire nem állják meg a helyüket. A játékok esetében még némi pozitívum is tapasztalható: az olyan akciós játékokban, ahol gyorsan kell mozogni és pillanatok alatt kell döntést hoznia a játékosnak, tulajdonképpen fejlesztik a reflexet és a gondolkodást is. Ha tehát valakiben gyilkos hajlamok lappanganak, netán komoly mentális betegséggel küszködik az illető, akkor ezek az érzések bizony előbb vagy utóbb úgyis a felszínre törnek, függetlenül attól, hogy az illető háborús játékokon vagy teletabikon nőtt fel! Nyilván, a gyereknek jót tesz, ha a szabadban is játszik a társaival, ezt érdemes is szorgalmazni, azonban ne tiltsuk el teljesen a számítógépes játékoktól sem, ezzel ugyanis nem segítünk, sőt, egyenesen lázadás lehet belőle, amelynek ebben az esetben igazán nem lenne semmi értelme!