A legszebb norvég templomok

A legszebb templomok Észak-Európában találhatók, a legérdekesebb és legjobban megőrzött példák pedig Norvégiában találhatók. Azok a látogatók, akik Norvégiában töltenek el egy kis időt, az ország egész területén megtekinthetik ezeket a csodálatos templomokat.

[wp_ad_camp_1]

A templomok errefelé gyakran fából készült középkori templomot jelentenek. Általában az oszlop- és a födémszerkezet jellemzi őket, amely fa keretezést használ. Ezen templomok nagy része a 12. és 13. századból származik. A 12. századi Kaupanger Stave templom több mint 800 éve folyamatos használatban van, ami a helyi kultúra, történelem és örökség nagyszerű példája. Számos súlyos oszlop van benne, ami megkülönbözteti Norvégia többi régebbi templomától.  A 19. században drasztikusan felújították a Kaupanger Stave templomot. Szerencsére azonban ezeket a nem vonzó változásokat az 1960-as években visszavonták, és olyan képet alkottak az egyházról, amely pontosabban tükrözi középkori eredetét. Az Oppland megyei 12. századi Reinli Stave templom valószínűleg a harmadik szerkezet, amely pontosan ezen a helyen állt.

Kaupanger Stave templom

Kaupanger Stave templom

Bár ez nem szokatlan, az határozottan ritka, hogy az előző szerkezet pogány épület volt. A Reinli Stave templom hagyományosabbnak tűnik, mint néhány norvég templom, de mégis csodálatos bepillantást nyújt a múltba. A 20. században néhány felújítás korszerűsítette az épületet, többek között villamos energiával, lámpákkal és fűtéssel látta el a templomot. Az apró Vikøyri falun kívül található a Hopperstad Stave templom. A 12. század elején épült szerkezet Norvégia egyik legrégebbi temploma. A 19. századra azonban a templomot elhagyták. Festői szépség veszi körül a 12. századi Urnes Stave templomot, beleértve a fjordokat és a buja zöld mezőket. Mivel ez az egyik legkorábbi templom, összeköttetésként szolgál a viking vallások és a nyugatibb kereszténység között.