A legszebb fából készült templomok Norvégiában

A kúpos templom középkori, fából készült templom. Általában az oszlop- és a betonszerkezet jellemzi, amely fakereteket használ. A szent templomok Észak-Európában koncentrálódnak, és néhány legérdekesebb és legmegőrzőbb példája Norvégiában található.

[wp_ad_camp_1]

A norvégiai időt töltő látogatók az ország egész területén láthatják ezeket a gyönyörű templomokat, amelyek nagy része a 12. és 13. századból származik. A Flesberg-templom Buskerud megyében található, és a 12. század vége felé építették. A templomot jelentős mértékben felújították a 18. század közepén. Ennek eredményeként a szerkezet kevés teljesen eredeti. A Flesberg-templom különösen érdekessé teszi az épületet körülvevő palakerítést, amelyhez vasgyűrűk kapcsolódnak. Történelmileg minden gyűrű egy helyi gazdához tartozott, és ott volt, ahol a lovát kötheti, amikor a templomban lenne. Ahogy a neve is sugallja, a Gol-templom eredetileg Golban található. Ma azonban ez a templom az oslói norvég kultúrtörténeti múzeumban található. Az egész épületet egy évszázaddal ezelőtt le kellett cserélni, hogy helyet kapjon egy új templom számára, de II. Oskar király úgy döntött, hogy megőrzi. A szokatlan formatervezésű, több lejtős tetővel annyira lenyűgöző, hogy többszörözésre is sor került. Van még egy, az amerikai észak-dakotában!

Fatemplom Norvégia

Fatemplom Norvégia

1147-ben az Undredal-templom épült Undredal kis faluban, amely közvetlenül az Aurlandsfjorden partján fekszik. Ez a templom az egyik legkisebb, még mindig működik Norvégiában. Csak 40 ülőhellyel rendelkezik, és az épület alaprajza kevés 4 x 12 méter. Mint a középkori templom templomokhoz, Undredal is többször került áthelyezésre, gyakran kisebb változtatásokkal. A Røldal-templom egyedülálló azzal, hogy ma múzeumként és működőképes templomként egyaránt szolgál. Havonta két vasárnap a plébániatemplomok a Røldal-templomban gyűlnek össze szolgálatra. A fennmaradó időben a 13. századi szerkezet nyilvános és múzeumként megőrizhető.