A legjobb fejlesztőjáték: a matatófal

Egy kisbaba érkezése mindig a legnagyobb öröm és amíg csecsemőkorban van, addig nagyon egyszerű vele az élet. Ezt persze csak azok gondolják így, akiknél a gyerkőc már elmúlt egy éves, és már nem is emlékeznek arra, hogy milyen volt, amikor egy baba fészekben órákig elvolt a csemete.

Ebben a korban azonban már kész művészet 1 percnél tovább lefoglalni valamivel. Egyre több bútordarabot elér, már rég nem jelent akadályt egy ajtó, vagy egy fiók és a gyermeknevelés hirtelen 24 órás veszélyelhárítássá válik. Olyan időszak ez, amikor bármit megadnánk, hogy a gyerkőc lefoglalja magát legalább negyed órára valamivel, lehetőleg egy helyben ülve, vagy állva. Azok a szülők azonban, akik ellenzik a mesenézést – és úgy általánosságban a képernyőidőt – nehéz helyzetben lehetnek, hisz nem sok minden tudja olyan szinten beszippantani a kicsik figyelmét, mint egy epizód valamelyik nekik szóló meséből. Ám rég bizonyított, hogy a tévézés, tabletezés nagyon káros a gyermekek fejlődésére nézve, így más irányban kell nézelődni a megoldás után. Szerencsére ezt a piaci rést pár évvel ezelőtt felfedezték, így születtek meg az első matatófalak. Ezek olyan, kimondottan a kicsik fejlesztésére szolgáló táblák, amik tele vannak aggatva különféle mütyürökkel (legtöbbször olyanokkal, amiket amúgy is megkaparintana magának idővel a gyerek). Különböző zárak, tükör, csengő, gombok – mármint nyomogatható gombok -, azaz bármi, amit matatni lehet.

Matatófal

Matatófal

Minél több minden van rajta, annál jobb, és bizony nem csak hogy varázsütésre – akár hosszú órákra – lefoglalja a gyereket, de hihetetlen módon fejleszti is a kombinációs és finommotoros készségeit. Ha nem akarunk bíbelődni, akkor készen is vásárolhatunk ilyen eszközt, ám az igazi varázsa annak van, ha mi magunk gyártjuk le. Nyugodtan szemezgessünk a neten, gyűjtsünk ötleteket, mielőtt nekilátunk összeállítani a sajátunkat, mindössze arra figyeljünk nagyon, hogy mindent biztosan rögzítsünk és semmi olyan ne kerüljön a matatófalra, amivel a gyerkőc kárt tehet magában.