A léböjtkúra veszélyei

Egészségünk megtartása miatt fontos, hogy időnként megszabaduljunk a felhalmozódott káros anyagoktól. A léböjt nagyon hasznos a szervezetnek, megfelelő odafigyeléssel végezve segíti a méreg- és salakanyagok kiürülését, segítségével tehermentesíthető a máj.

[wp_ad_camp_1]

Az ételmegvonás hatására a szervezet elkezdi lebontani a tartalékait, elsőként a zsírtól szabadulva meg. A testzsír lebontása után megkezdődik a májban lévő zsírok lebontása is. Mivel a zsírban oldódó méreganyagok a májban halmozódnak fel, a zsírok lebomlásával ezek a mérgek is távoznak. A léböjtkúra Otto Buchinger német orvostól ered, aki eredetileg a túlsúly, a reuma és a különböző bőrbetegségek kezelésére ajánlotta a kúrát. A léböjtkúra egy bevezető gyümölcsnappal kezdődik, ami után csak folyékony élelmiszerek fogyaszthatók, frissen turmixolt zöldség- és gyümölcslevek, méz és gyógyteák. Így a szervezet hozzájut a megfelelő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. A kúra befejezéseként először alma, majd más nyers gyümölcsök fogyasztásával lehet visszatérni a szilárd ételekhez.

Léböjtkúra

Léböjtkúra

Léböjtkúra alatt ajánlott napi 3-4 liter folyadék elfogyasztása, és hasznos lehet mozgással, meditációval kiegészíteni a böjtöt. Léböjt alatt mindenkinél előfordul gyengeség, de ha ennél több kellemetlenség fordul elő, az a léböjtkúra helytelen alkalmazását jelentheti. Ha rossz közérzet, szédülés, ájulás, gyomor- és bélpanaszok fordulnak elő, a bőr petyhüdt és fakó lesz, meg kell szakítani a böjtölést. Szédülés, lepedék a nyelven, szívritmuszavarok, fejfájás esetén azonnal fel kell keresni az orvosunk.  A rosszul alkalmazott léböjt során a szervezetből kiürülnek a nyomelemek és az ásványi sók, ami miatt a bomlásnak induló zsír és cukor károsítja a májat és a vesét. Súlyosabb esetben az izomsejtek is bomlásnak indulnak, súlyos szívkárosodást okozva.