A látásromlás okai

Élhetünk bármilyen egészségesen, odafigyelhetünk a megfelelő étkezésre, a rendszeres testmozgásra, sajnos vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek így sem védhetők ki teljes mértékben.

Az egyik ilyen, ami az emberek túlnyomó részét előbb-utóbb érinti, az a látás romlása. Természetesen vannak olyan élethelyzet (és munkakörök), amikor ez tulajdonképpen indokolt, hisz ha valaki mondjuk rengeteg időt tölt számítógép monitor előtt, vagy olyan aprólékos folyamatokat végez, amelyhez szükséges nagyító használata, akkor a szem egy idő után rááll a közeli tárgyak éles látására és távolra egyre kevésbé lát jól. Ez azonban az esetek csupán egy részére igaz, nagyon sok esetben ugyanis nem lehet ilyen külső okokkal magyarázni a szemek gyengülését. Ilyenkor érdemes valamilyen egészségügyi problémára gyanakodni és mindenképpen kivizsgáltatni, hogy mi is áll a háttérben, ugyanis akár komoly problémára is bukkanhatnak a szakorvosok, amely kezelését mihamarabb meg kell kezdeni.

Látásromlás

Látásromlás

A látászavarokat két nagy csoportba szokás osztani, az alapján, hogy a probléma honnan ered. Az egyik halmaz esetében magával a szemmel van gond, míg a másik csoportnál a központi idegrendszer betegségére vezethető vissza a baj. A leggyakoribb szemmel összefüggő probléma a szemtörési hiba. Ilyenkor a szemlencse nem alkalmazkodik megfelelően a távolságokhoz, emiatt rövidlátás alakul ki. Szerencsére szemüveggel, illetve kontaktlencsével ez könnyedén orvosolható. Ugyancsak okozhatja a látásromlást szürke, illetve zöldhályog. Amennyiben szükséges, mindkettő kezelhető műtétileg. Nagyobb lehet a baj, ha retinaleválás történik, szerencsétlenebb esetben ez ugyanis akár tartós vaksághoz is vezethet. Ha azonban a szemmel magával minden rendben van, akkor máshol kell keresni a probléma forrását. Ez lehet akár autoimmun betegség (mint amilyen a neuritis optica), de akár agydaganat, vagy stroke is okozhat látásromlást, vagy időleges vakságot. Főképp emiatt szükséges a minél gyorsabb kivizsgálás, pláne abban az esetben, ha a probléma hirtelen jelentkezett, illetve ha kettőslátás lépett fel. Minél gyorsabban fény derül ugyanis a kiváltó okokra, annál nagyon a sikeres gyógyulás esélye.