A lábazati vakolat helyes kiválasztása és felvitele

A lábazati vakolatra jellemzően nagyon kevés figyelem jut, aminek elsősorban az az oka, hogy a ház ezen része egyáltalán nincs szem előtt, tehát a többség nem is tartja fontosnak, hogy mielőbb elkészüljön. Általában úgy vannak vele az emberek, hogy ráér. Holott a lábazatnak komoly feladata van.

Lábazati vakolat elég mostoha sorssal rendelkezik, hiszen jellemzően a homlokzat, a tető és a nyílászárók kapják a nagy figyelmet, míg a lábazatot jellemzően elfelejtik a háztulajdonosok. Holott ez is hozzátartozik az összképhez. Attól még, hogy nincs szem előtt, mindenképp foglalkozni kell az épület lábazatával. Ha pedig sor kerül a lábazat vakolására, akkor nem szabad elkapkodni a munkát vagy silány minőségű termékekkel dolgozni. A lábazatra érdemes teljeskörűen, egy komplett rendszerként gondolni. Előre be kell szerezni minden szükséges anyagot. A nyers falszerkezet vakolása egyáltalán nem egyszerű, ugyanakkor nem is lehetetlen, viszont alaposan utána kell járni a témának, hiszen nagyon sok a hiba lehetőség. A falszerkezetek esetében gyakoriak az egyenetlenségek, erre mindenképp ügyelni kell.

Lábazati vakolat

Lábazati vakolat

Az alapozó réteget mindenütt egyforma vastagságban kell felvinni a felületre. Erre kényesen kell ügyelni, különben fennáll a veszélye, hogy a száradást követően a elület durván foltossá válik. Ekkor a korrigálás rendkívül nehéz, ráadásul költséges, mivel extra rétegeket kell felvinni a felületre a foltos felület elrejtésére. Viszont ez akkor jöhet szóba, ha így a homlokzat kiterjedését nem lépjük át. A szükséges anyagok beszerzését érdemes egy időben végezni, mivel a különböző gyártási időből származó anyagok között színeltérés figyelhető meg, mely nagy felületen rendkívül látványos lehet. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a hoszigetelesjoaron.hu webáruházba, ahol a termék kínálat is megtekinthető!