A kutyák kommunikációja

Egyes kutatások szerint az ember és a kutya már több ezer éve él együtt, és ez idő alatt a két faj között különleges kapcsolat alakult ki, napjainkban pedig egyre szorosabb ez a kapcsolat, hiszen a kutyát már nem haszonállatként tartják számon, hanem inkább barátként és társként tekintenek rá a gazdik.

[wp_ad_camp_1]

A kutyák megértése viszont napjainkban is problémákat okoz, hiszen egyértelmű, hogy közölni szeretne valamit a kutya érzelmi reakciói, hangulata, illetve viselkedése által, viszont az embereknek ezeket nehezebb megérteniük, hiszen az ember szavak által kommunikál, a kutyák viszont főleg hangjelekkel, testrészeik mozgatásával, illetve testbeszédjelekkel próbálja meg átadni mondanivalóját. A kölyökkutyák például a következőképpen kommunikálnak: amikor megfelelő mennyiségű élelemhez jutnak és kellemes hőmérsékletben fekszenek, azonnal álomba merülnek, viszont ha éhesen ébrednek fel, akkor azonnal hangossá és agresszívvé válhatnak. Nemtetszésüket ilyenkor a leggyakrabban morgó hanggal fejezik ki.

Kutyák kommunikációja

Kutyák kommunikációja

Amikor a testbeszédre kerül a sor, akkor ezek talán a legegyértelműbb és leggyakoribb jelei a kommunikációnak. Azzal ahogy mozognak és ahogyan testrészeik tartják, el tudják árulni mit éreznek, vagy mit szeretnének elérni. A testbeszéd viszont csak akkor lesz igazán sikeres és akkor éri el célját, ha a kutya nincsen korlátozva, tehát nincs pórázra, vagy láncra kötve, így szabadon mozoghat és szabadon mozgathatja testrészeit is amivel kommunikálni próbál felénk. Az egyik leggyakoribb testbeszéd az, ha a kutya a fűben hempereg, ezzel főleg boldogságukat fejezik ki és azt, hogy kiegyensúlyozottan érzik magukat. Egy másik formája a testbeszédnek az, ha egy kutya egy másiknak kinyújtja a nyelvét, ez vagy az alárendeltségre utal, vagy arra, hogy játékra szeretné hívni a másik kutyát.