A kutatások szerint az 5G hálózatok 90% -kal hatékonyabbak

A Nokia és a Telefonica által végzett kutatás arra utal, hogy az 5G hálózatok 90% -kal energiatakarékosabbak, mint a régi mobil infrastruktúrák. Az 5G hálózatok gyorsabb sebességet, nagyobb kapacitást és rendkívül alacsony késési időt ígérnek, de az üzemeltetők azt is remélik, hogy az új hardver és szoftver hatékonyabbá teszi infrastruktúrájukat és csökkenti a bitenkénti költséget.

[wp_ad_camp_1]

Ezek a költségmegtakarítások elengedhetetlenek ahhoz, hogy az üzemeltetők megbirkózzanak a forgalom hatalmas berobbanásával, amelyet várhatóan új és meglévő mobilalkalmazások generálnak. Az üzemeltetőknek sűrűsíteniük kell hálózataikat az új spektrumtípusok kihasználása és a legforradalmasabb alkalmazások támogatása érdekében. Az energiaköltségek a működési kiadások jelentős részét képezik, így bármi, ami csökkenti a fogyasztást, pénzügyi haszonnal jár. Ezenkívül sok üzemeltető ambiciózus célokat tűzött ki a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vagy teljes megszüntetésére. A Nokia és a Telefonica 11 különböző forgalmi terhelési forgatókönyvet vizsgált meg, amelyek megabitenként mérték az energiafogyasztót a Nokia 5G RAN berendezésén. Az eredmények arra utalnak, hogy az üzemeltetők csökkenthetik a működési költségeket olyan mértékben, hogy ellensúlyozzák az 5G frissítésekhez szükséges néhány előzetes beruházást.

5G

5G

A hatékonyság a berendezésgyártók hardver- és szoftveralapú innovációjának, például intelligens energiatakarékosságnak, valamint az 5G szabvány natív tulajdonságainak az eredménye. A Nokia például a folyékony hűtés használatával csökkenteni tudta az 5G bázisállomás energiaköltségeit és a szén-dioxid-kibocsátást Finnországban, miközben nulla szén-dioxid-kibocsátású termékeket is szállít vásárlóinak. A vállalat reméli, hogy kutatásai ösztönözni fogják az 5G gyorsabb alkalmazását azok között az operátorok körében, akik gazdasági aggályok miatt késleltették vagy lassították a bevezetést.