A kurkuma jótékony hatásai a szervezetre

A kurkumát más néven indián sáfránynak nevezzük és a gyömbérfélék családjába tartozik. Ez a fűszer, amely tulajdonképpen gyógynövény is egyben Ázsiából származik. Leginkább az élénksárga színéről ismerhetjük fel.

[wp_ad_camp_1]

A kurkumát az ősi indiai gyógyászatban már évszázadok óta használják. Mára már a számos jótékony tulajdonságot az egészségiparban is felismerték, így számos olyan étrend kiegészítőt vásárolhatunk meg, amelynek kurkuma az alapja. A mai modern orvostudomány folyamatosan kutatja, hogy milyen gyógyító hatással rendelkezik az emberi szervezetre. A kurkuma színéért, aromájáért és az egészségünkre tett hatásáért egyaránt a növény gyöktörzsében található kurkuminoidok, közülük is első sorban a kurkuma a felelős. Fontos tudnivaló róla, hogy mind vízben, mind pedig zsírban rosszul oldódik, így az emésztőrendszerbe jutó kurkumin rosszul szívódik fel és viszonylag gyorsan lebomlik. Ebből kifolyólag igen sokan megkérdőjelezik a terápiás használhatóságát. Többek között ezért is vitatott mind a mai napig, hogy képes-e kifejteni a hatását a szervezetünkben, és, hogy jelentős hatást tud generálni.

Kurkuma

Kurkuma

Viszont a szájon át bejutó kurkumin általában elég magas koncentráció képességgel éri el a bélcsatornát, így ennek köszönhetően a bélnyálkahártya sejtekben kifejtheti a DNS károsodás ellenei védő hatást. A kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív elleni védekezését. Ezen felül laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy többféle betegség ellen kifejezetten hatásos lehet, mint pl. diabéteszes vesekárosodás, ezen felül elmondhatjuk még róla, hogy gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Továbbá ajánlott még cukorbetegség esetén, Alzheimer-kór megelőzésére, emésztőszervi daganatok megelőzésére is fogyasztani.