A kurkuma fűszer felhasználása

Fűszervadász életem nagy részében kerülgettem a kurkumát. Persze, kipróbáltam. Sárgább ételt, dohányos ujjakat és foltokat kaptam a vágódeszkán, amelyek soha nem fognak kijönni. Az íz nem sokat tett hozzá az ételhez. De meggondolhatom magam. Az ételeket illetően kész vagyok beismerni, hogy tévedek, ha ez végül egy jó ételt jelent.

[wp_ad_camp_1]

Nem tartott sokáig, hogy megtanuljam, hogy a jó kurkuma rám vár. Jól elkészítve ez egy olyan összetevő, amely megváltoztathatja az etnikai ételek főzésének módját. Az aromája intenzív: földes, csípős, a szárított citrushéj újjáéled, és a poros utcák napsütéses fényében érzi magát tőlük. Az íze, bár finomabb, melegíti a nyelvet, kiegyenlíti a fekete bors és a chili közötti hiányzó kapcsolatot. Miután megkóstolta az igazi kurkumát, az ember automatikusan megérti, miért használják ennyien. A kurkuma, csakúgy, mint a gyömbér, rizóma, rostos, önmagát szaporító gyökér. Az igazán jó indiai piacok frissen adják el, két-három hüvelyk hosszú részekkel. Ugyanúgy kezelhető, mint a gyömbér: Ha megpucoltuk, gyufaszálkákra vághatjuk, darálhatjuk stb. Műanyagba csomagolva és hűtőszekrényben tárolva a friss kurkuma körülbelül egy hétig eltart. Hosszabb ideig fagyasztható, de az íze és az aromája szenved majd.

Kurkuma

Kurkuma

Finom reszelővel őrölve majdnem olyan jó ízt és parfümöt hoznak létre, mint a friss kurkuma. A szárított kurkumák könnyebben megtalálhatók mind az indiai piacokon, mind az interneten. Igen, a szárított kurkuma ledarálása önmagában időigényes folyamat, de gyönyörűen büdös a konyhában, kéjes figyelmeztetés mindenki számára otthon, hogy remek ételt készítünk a kurkumával. Lassan főtt ételekben csak vágja apróra a kurkumát késsel és egy másik edénybe dobhatja a többi hozzávalóval együtt. Biztosan nem fogja megbánni, ha legalább egyszer kipróbálja.