A kullancs eltávolítása a háziállatokból

Sajnos a tavasztól őszig tartó időszakban a kisállataink hatványozottan ki vannak téve a kullancsok által jelentett veszélynek. A legfontosabb, hogy minél előbb távolítsuk el az élősködőket a kutyusaink vagy a cicáink bőréből; a művelet nem különösebben bonyolult, viszont odafigyeléssel kell végezni. Ha nem így teszünk, akár gyulladt seb is keletkezhet. Mindenekelőtt kellően világos helyet kell választanunk a kullancs eltávolítására, hiszen ha nem látjuk pontosan az élősködő elhelyezkedését, az esetben az eltávolítás is nehézkesebb és fájdalmasabb lehet.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb kisállat rosszul viseli a procedúrát. Agresszív kutyák esetében érdemes óvintézkedéseket tenni; akármilyen fegyelmezett kutyáról van szó, megpróbálhatja kifejezni a nemtetszését. Mindenekelőtt tudni kell, hogy a kullancsok olyan baktériumokat és vírusokat terjeszthetnek, amelyek az emberre is veszélyesek. Erről eleget hallhatunk a rádióban és a tévében és eleget olvashatunk a különböző lapokban és az interneten. A kullancsok által jelentett veszéllyel többé-kevésbé mindenki tisztában van, de csak kevesen tudják, hogy akár a kisállatok kullancsmentesítése során is megfertőződhetnek. Ezért nagyon fontos az eldobható gumikesztyű használata.

Kullancs

Kullancs

Egyes kutyák esetében a hosszú szőr rendkívül megnehezítheti a kullancsok felfedezését. Ha okunk van arra gyanakodni, hogy a kutyusunkat kullancs támadta meg, alaposan vizsgáljuk át az egész testét. Ha kullancsra bukkanunk, óvatosan távolítsuk el a bőrből. Használjunk kifejezetten erre a célra használható csipeszt; ennek köszönhetően egyszerűbb és biztonságosabb az élősködő eltávolítása, csökkenthető a fej leszakadásának, illetve a gyulladásos megbetegedés kockázata. A kullancsokat érdemes néhány napig orvosi alkoholban tárolni, így az esetleges fertőzések esetén könnyebben megállapítható a betegség fajtája.