A kollagén ital a teljes szervezetre nézve előnyös

A kollagén nem csupán egy divatos dolog a kozmetikumokban és italokban, hanem szervezetünk egyik legfontosabb építőköve is egyben. A szervezet teljes fehérje tartalmának harminc százalékát a kollagén adja, éppen ezért nagyon fontos, hogy elegendő mennyiség legyen belőle a testben.

Kollagén ital fogyasztása nagyon hasznos lehet pótlás céljából. Az életkor előre haladtával egyre jobban csökken a szervezet kollagén termelőképessége. A szervezetben mindenütt jelen van a kollagén, ezért idővel egyre jobban meglátszik a csökkenő mennyiség. Érdekesség, hogy többféle kollagén megtalálható szervezetünkben. A legnagyobb arányban az I., II. és III.-as típus jellemző, ugyanakkor a legnagyobb mennyiségben az I-es típus található meg bennünk. Ezek jellemzője a magas szakítószilárdság, valamint az óriási nyúlékonyság. A kollagén előállítását a szövetekben különféle sejtek végzik. Az életkor előre haladtával körülbelül harminc éves kortól kezdve egyre kevesebb mennyiséget tud testünk előállítani. Negyven éves korra ez egyre inkább fokozódik. Ez pedig a test minden részén érzékelhető. Idővel a bőrszerkezet rugalmasságért, valamint strukturális szerkezetéért felelős kollagén háló lassan elkezd leépülni. Ennek következtében a bőr vékonnyá és dehidratálttá válik, így a ráncok és mély barázdák megjelennek és fokozatosan elmélyülnek.

Kollagén ital

Kollagén ital

Az izmokon is szemmel láthatóvá válik a csökkenés, ami kihatással van a testtartásra, egyensúlyra és a mozgástartomány szintjére. A csontokban is bőven van kollagén, így idős korra a csontritkulás általános probléma, melynek következtében a csont törékenysége is fokozódik. Mindez az ízületekre is igaz, így az ízületi funkció hanyatlása is előbb-utóbb megtörténik, ami ízületi gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet. Bizonyos tényezők még inkább fokozzák az öregedés folyamatát. Ilyenek például az UV sugárzás, légszennyezés vagy különféle káros környezeti hatások.