A klimax állomásai

Minden nő életében eljön az-az idő, amikor beköszönt a változókor, viszont ennek első jeleit sokan fel sem ismerik elsőre.

[wp_ad_camp_1]

A menopauzára a legtöbb nő igazi mumusként gondol, ugyanis ennek beköszöntével el kell, hogy fogadják, hogy lassan véget ér a fiatalságuk. Másrészről pedig számos kellemetlenséggel járhat együtt. Sajnos igen elkeserítő lehet az a tény, hogy a klimax akár 15 évig is eltarthat. Ugyanis különböző állomásokból tevődik össze, és minden megálló más-mást tartogat magában. A menopauza első tüneteiként a nők arra lehetnek figyelmesek, hogy már nem jelentkezik náluk a havi vérzés. Először is elkezd csökkenti a progeszteron szintje, mellyel együtt megkezdődik a klimax hosszadalmas folyamata. Sokan az első fázisokból semmit sem észlelnek, azon kívül, hogy menstruációs zavarok lépnek fel, amely mellé még mellérzékenység és hüvelyszárazság is társulhat. Ám ezen felül még jelentkezhet libidócsökkenés, illetve hő és hangulatingadozás is, az alvászavarok mellett.

Klimax

Klimax

Amikor még ebben az első fázisban járunk, akkor fontos, hogy tudjuk, hogy még lehetséges a teherbeesés, ugyanis hormonpótló készítményekkel feltölthető a hiányos hormonháztartás. Ezek a tünetek már általában a 40-es korosztályt érintik, viszont korai klimax esetén akár a 30-as évek alatt is jelentkezhetnek a tünetek. A következő fázisban már petefészek egyre kevesebb ösztrogént termel, így egy menstruáció akár már el is maradhat. A legtöbb nő itt kezd feleszmélni, hogy a változókor szele csapdossa. De valójában a klimax kezdete hivatalosan akkor jelentkező be, amikor az utolsó menstruációtól eltelik egy év. A harmadik szakasz pedig akkor tehető, amikor az utolsó vérzéstől számítva eltelt két év. Ilyenkor már megjelenhetnek a klimaxhoz társuló betegségek, mint érelmeszesedés, csontritkulás, magas koleszterinszint.