A kicsik között a legnagyobb

Európa számos törpeállammal büszkélkedhet, melyek közül a legnagyobb Andorra, a maga 467, 8 km2-es területével. Érdekesség, hogy az ENSZ nem ismeri el nemzetközi jogilag, így hivatalosan nem önálló állam, gyakorlatilag viszont az.

[wp_ad_camp_1]

Andorra hivatalosan a francia államelnök és a spanyol Sol de Urgel püspökének hűbérbirtoka, külképviseletét Franciaország látja el. Az államigazgatás irányítója, az évente választott képviselőkből álló andorrai parlament, azaz a „Völgyek Tanácsa”. A mini országnak  mindössze 64 ezer lakosa van, melynek csupán egynegyede andorrai. A többiek főleg spanyolok, franciák és portugálok. Csupán a népesség andorrai része lehet teljes jogú állampolgár, csak ők kaphatnak szavazati jogot és andorrai útlevelet. A betelepült külföldiek mégis szívesen elviselik ezt a helyzetet, hiszen Andorrában nagyon magas az életszínvonal, alacsonyak az adók, nincs vám, ingyenes a betegellátás és kiemelkedőek a szociális szolgáltatások. Andorrai állampolgárnak lenni azonban nem egyszerű. Minimum 20 év folyamatos ott-tartózkodás szükséges és legalább egy bizonyíthatóan andorrai ős felmutatása ahhoz, hogy egyáltalán igényelhesse valaki az állampolgárságot.

Andorra

Andorra

Az ország lakossága hagyományosan juhtenyésztéssel és dohánytermesztéssel foglalkozik, ám mára az idegenforgalomra is építhetnek. Andorra mai gazdaságát nagymértékben az egész évben folyamatosan tartó, élénk idegenforgalom adja. A túristák előszeretettel utaznak a vám és majdnem adómentes paradicsomba, ahol igen kedvező áron juthatnak hozzá drága és különleges árucikkekhez, melyek minőségéhez kétség sem férhet. Nem csupán a vásárlás miatt keresik fel Andorrát, bár ez a legjellemzőbb, hanem a csodás kis városka, az ország fővárosa, Andorra la Vella miatt is.