A kemény víz és a csatornarendszer

A kemény víz kiszáríthatja a bőrt és a hajat, és nehéz lehet meginni, de mi van a csöveivel? Tudja meg, milyen hatással lesz a kemény víz csatornarendszerére.

[wp_ad_camp_1]

Klikkeljen és tudjon meg mindent a kemény víz és a csatorna kapcsolatáról. Nagyon egyszerűen fogalmazva: a kemény víz olyan víz, amely bizonyos ásványi anyagok, nevezetesen kalcium és magnézium magas koncentrációját tartalmazza. Noha a kemény víz biztonságos az emberi fogyasztásra, ez csúnya, nehezen tisztítható foltokat hagyhat a berendezéseken. Még rosszabb, hogy az idő múlásával a kemény víz olyan lerakódásokat hagyhat maga után, amelyek károsíthatják a csöveket. A kemény víz ásványi lerakódásai, más néven méretarányos lerakódások, gyakran felelősek a csövek eldugulásáért. A kemény víz melegítésekor egy bizonyos mennyiségű víz elpárolog, és a benne szuszpendált ásványok kicsapódnak. Ez a megszilárdult mészkő felhalmozódhat a csövekben, vízmelegítőben, mosógépben és mosogatógépben  is.

Kemény víz

Kemény víz

Ezek a felhalmozódások súlyos problémákat okozhatnak az egész vízvezeték-rendszerben, az alacsony víznyomástól kezdve egyes készülékek meghibásodásáig. Ráadásul egyes vízvezeték-típusok érzékenyebbek a kemény víz okozta dugulásokra, mint mások. Míg a réz-, PVC- és PEX-csövek jobban ellenállnak a kemény víz felhalmozódásának és a korróziónak, mégis eldugulhatnak a kemény víz miatt. A kemény vízkárosodás megelőzésekor két fő lehetősége van: vízlágyító vagy fordított ozmózisos vízkezelő rendszer telepítése. A vízlágyító egy tartály, amely a vízforrás és az otthonát szolgáló belső vízvezeték között helyezkedik el. Ezen tartály belsejében egy szervetlen lágyító közeg – gyanta vagy kristályos anyag – sósvizes oldatban van szuszpendálva. A fordított ozmózis során a szennyeződéseket egy félig áteresztő membránon keresztül kiszűrik a vízből.