A Kawasaki-kór nem homogén betegség

A kaliforniai San Diego Egyetem kutatói arról számolnak be, hogy míg a Kawasaki-kór (KD) klaszterekben fordul elő, a tulajdonságok és így a gyulladásos betegség kiváltói klaszterenként változnak. Az eredményeket a The Journal of Pediatrics 2020 szeptemberi online számában tették közzé.

[wp_ad_camp_1]

„Ennek a munkának az a jelentősége, hogy a Kawasaki-kórral kapcsolatos kutatások egészen más irányba fognak menni. Most már szilárd bizonyítékunk van arra, hogy a Kawasaki-kórnak különböző kiváltó okai vannak, ami kissé eltérő genetikai érzékenységre utal” – mondta Jane C. Burns, a Rady Gyermekkórház gyermekorvosa és az UC San Diego Orvostudományi Kar Kawasaki Betegségkutató Központjának igazgatója. „Négy évtizedes kutatás során ezeket a betegeket összesítettük és egyetlen okot kerestünk. Csapatunk elemzése most azt mutatja, hogy a KD-nek több okát kell keresnünk, nem csak egyet.” Az adatok arra utalnak, hogy a környezeti expozíció különböző kiváltói vagy eltérő intenzitása olyan KD esetek klasztereit eredményezi, amelyek hasonló válaszmintával rendelkeznek. Ez a megfigyelés rezonál a jelenlegi megfigyelésekkel, amelyek összekapcsolják a SARS-CoV-2 vírust a Multisystem gyulladásos szindrómával (MIS-C), amely betegség számos klinikai jellemzőt mutat a KD-vel.

Kawasaki-kór

Kawasaki-kór

Mind a KD-ben, mind a MIS-C-ben a gyermekek valószínűleg genetikai hajlammal születnek, hogy reagáljanak valamire a környezetükben, és súlyos gyulladás alakuljon ki. A MIS-C esetében tudjuk az okot: ez a SARS-CoV-2. A KD esetében most teljesen új módon kezdjük elemezni adatainkat – mondta Burns. „Ez egy szokatlanul termékeny, interdiszciplináris vizsgálat volt. A kapott eredményeket nem lehetett volna elérni a tudósok, statisztikusok és gyermekklinikák közötti intenzív együttműködés nélkül, akik Kawasaki-betegségben és MIS-C-ben szenvedő betegeket vizsgálták” – mondta Jen Burney.