A karalábé leírása

A karalábé egyike azon zöldségeknek, amelyekkel a piacokon gyakran találkozunk: érdekesnek tűnik, és nem gondolná, de sokak számára ismeretlenek. A karalábé azonban sokoldalú zöldség, és felhasználhatja brokkoli vagy káposzta helyettesítésére.

[wp_ad_camp_1]

Nyersen fogyasztva a fiatal szár ropogós és enyhe. Ha sült krumplival, levesekben vagy lábasban főzi, a karalábé olyan, mint a káposzta másik verziója: növényi, de kissé fűszeres. A karalábét könnyű termeszteni, még kezdőknek is. Azok a kertészek, akik nem tudják kivárni, hogy átváltson a szezon, hozzá kell adni a karalábét a korai zöldségekhez, mint például a borsó és a retek. A karalábé nagyon jól bírja a hideget és ideális esetben be kell fejezni a növekedési ciklust, mielőtt a talaj hőmérséklete felmelegedne. Más zöldségekhez hasonlóan a karalábé aromája kiváló a betakarítás napján, és ezt követően minden nap enyhén csökken. Valójában az a karalábé, amelyet az élelmiszerbolt polcán lát hervadó levelekkel kissé borzalmas lehet, nem jó bevezetése ennek az amúgy ígéretes zöldségnek.

Karalábé

Karalábé

A karalábénak egy teljes nap napra van szüksége ahhoz, hogy kövérre nőjön és jellegzetes ízét kifejlessze. Mivel a karalábé egy gyors, korai szezonban működő zöldség, megteheti, hogy a lombhullató fák közelébe ülteti, amelyek még nem adtak növesztettek leveleket. Habár a karalábé nem gyökeres zöldség, ugyanolyan növényi körülményeket keres, mint a sárgarépa vagy a retek: nedves, gazdag, agyagos talaj kell neki. Kettős ásással vagy emelt ágyásokkal a gyengéd, nem fás húsú karalábéhagymákat kapunk. Tartsa a karalábét jól átitatva, ami a hideg tavaszi talajban nem lehet nehéz. A tápanyagnövelés érdekében vizet és komposztteát használjon minden alkalommal. Mint sok zöldség, például a brokkoli és a kelbimbó, a karalábé a legjobban hűvös időben nő.