A jó forralt bor titka

Amikor beköszönt a tél és megérkeznek az első fagyok, akkor eljön az ideje az igazi hideg idős ételeknek és italoknak. Nem csoda, hisz ilyenkor egy hideg frissítő helyett sokkal jobban esik egy adag frissen sült gesztenye, és hát nem sok minden hangulatosabb annál, mint egy karácsonyi vásárban séta közben elkortyolni egy pohár zamatos forralt bort.

Ez az ital ráadásul nem egy új keletű divat eredménye, hisz már a 16. században is itták, igaz, akkoriban még elsősorban gyomorpanaszok ellen vetették be és nem az élvezeti értékéért. Aztán ahogy telt-múlt az idő, úgy lett egyre népszerűbb bálokon, összejöveteleken, és szép lassan megindult világhódító útjára, hogy végül az egyik legnépszerűbb téli itallá váljon. Ám akárcsak a fentebb említett sült gesztenye, úgy a forralt bor is azok közé a fogyasztanivalók közé tartozik, amelyek rendkívül finomak amikor szakértő kezek készítik el, azonban amikor otthon megpróbáljuk reprodukálni, akkor a legtöbbször meg sem közelítjük azt a minőséget, amely az emlékeinkben él.

Forralt bor

Forralt bor

A jó hír, hogy kitűnő forralt bort bizony házilag is tudunk készíteni, ráadásul nem is olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek elsőre tűnik, mindössze pár nagyon lényeges apróságra kell csak odafigyelnünk és a siker garantált. Az első és legfontosabb, az a minőségi alapanyagok használata. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy gyenge minőségű borból lehetetlen ízletes forralt bort készíteni, így első lépésként valamilyen jó minőségű nedűt kell vásárolnunk, természetesen vöröset. Mindenképpen a felső polcról válasszunk, csak így kerülhetjük el a csalódást. Innentől kezdve pedig már nyert ügyünk van: nincs más dolgunk, mint szirupot készíteni húsz dekagramm porcukorból, egy vaníliarúdból, egy narancs, egy citrom és egy lime héjából, valamint 6-6 szegfűszegből és csillagánizsból, valamint egy fahéjrúdból. Ehhez adunk 3 deci bort és addig forraljuk, míg jól besűrűsödik, majd végezetül felöntjük két üveg borral és pár perc forralás után tálalhatunk is.