A japán orgonafa

A japán orgona lombhullató, fa alakú orgona, amely lekerekített formájú. Ez az olajbogyó családjába tartozó közepes méretű fa, amely nyár elején körülbelül két hétig virágzik. Nagyon különbözik attól a növénytől, amelyet a legtöbb ember társít a „orgona” szóhoz, tehát ismerkedjen meg vele, mielőtt megvásárolná.

[wp_ad_camp_1]

A japán orgonafa ültetésének a legmegfelelőbb ideje a késő tél vagy a kora tavasz. A késő ősz szintén elfogadható ültetési idő. Annak ellenére, hogy ellenállnak a lisztharmat-betegségnek, mint a közönséges, cserjés orgonák (Syringa vulgaris), mégis jó ötlet, hogy azokat elég messze helyezzék el egymástól, hogy jó légáramlást kapjanak. Mivel jól vízelvezető talajra van szüksége, keverje a komposztot a talajba, amikor japán orgonafákat ültet. A komposzt meglazítja a talajt, elősegítve a megfelelő nedvességáramlást. Ez különösen fontos agyagos talajban.  Míg a közönséges orgona cserjék és a japán orgonafák ugyanabba a nemzetségbe tartoznak (Syringa), vannak jelentős különbségek közöttük, azon túl, hogy utóbbit könnyebben fa formájúvá lehet alakítani.

Japán orgonafa

Japán orgonafa

A virág illata: A szokásos orgonáknak jellegzetes illata van, de sokan úgy érzik, hogy az orgonafa bűzlő virágokkal rendelkezik. Az illatot gyakran hasonlítják a szarvascserjék (Ligustrum) virágainak illatához. Virágzási idő: a japán orgonafa virágai egy kicsit később virágzanak, pontosabban a nyár elején, míg a hagyományos orgona késő tavasszal virágzik. Ez a tény hasznos lehet, amikor megtervezi a kertben a virágzás sorrendjét. A japán orgonafa kérge elég barna, könnyebb vonalakkal, mint amivel a cseresznyefák rendelkeznek, míg a közönséges orgona kérge világosabb szürke. A japán orgonafának különböző fajtái is kaphatók. A fajták általában bővebb virágzást mutatnak, mint az alapnövény.