A hosszú távú adatok azt mutatják, hogy a hurrikánok egyre erősebbek

A világ szinte minden olyan területén, ahol hurrikánok alakulnak ki, fennmaradó szélük egyre erősebb. A Nemzeti Óceáni és Légköri Közigazgatás Nemzeti Környezetvédelmi Információs Központjának és a Wisconsin-Madison Egyetem Meteorológiai Műholdas Tanulmányok Együttműködési Intézetének kutatói adatokat gyűjtöttek és közel 40 éves hurrikán műholdas képeket elemeztek.

[wp_ad_camp_1]

Analitikai technikák alkalmazásával, beleértve a CIMSS Advanced Dvorak technikát, amely a geostácionális műholdakból származó infravörös hőmérsékleti mérésekre támaszkodik a hurrikán intenzitásának becslésére, a kutatók képesek voltak egységesebb adatkészletet létrehozni a hurrikánok azonosítására. A tendenciák felfedezésének fő akadálya az, hogy az adatokat az akkori legjobb technológiával gyűjtötték be. Minden évben az adatok kissé eltérnek, mint tavaly, minden új műhold új eszközökkel rendelkezik, és különböző műholdas adat jelenik meg, amelyeket összefontak. A kutatók a hurrikán viselkedés más változásait is felfedezték az évtizedek során, például azt, hogy hova tartanak és milyen gyorsan mozognak.

Hurrikán

Hurrikán

2014-ben azonosították a hurrikánok szélső irányú vándorlásait, ahol a trópusi ciklonok távolabb mennek északi és déli irányba, így a korábban kevésbé érintett part menti lakosságot nagyobb kockázatnak teszik ki. 2018-ban bebizonyították, hogy a hurrikánok lassabban mozognak a földön az éghajlat változásai miatt. Ez nagyobb árvízkockázatot eredményezett, mivel a viharok a városokban és más területeken gyakran hosszabb ideig tartanak. „Eredményeink azt mutatják, hogy ezek a viharok globális és regionális szinten erősebbek lettek, ami összhangban áll azzal az elvárással, hogy a hurrikánok hogyan reagálnak a felmelegedő világra” – mondják a kutatók. „Ez jó előrelépés, és növeli azt a meggyőződést, miszerint a globális felmelegedés erősebbé tette a hurrikánokat, de eredményeink nem mondják meg pontosan, hogy a tendenciákat mennyire okozza emberi tevékenység.