A hím delfinek meg tudják mondani, hogy kik vannak a saját csapatukban

Ha barátságokról és versengésekről van szó, a hím delfinek tudják, kik a jó csapatjátékosok. A Bristoli Egyetem kutatói által közzétett új eredmények azt mutatják, hogy a hím delfinek a csapat tagságának társadalmi koncepcióját alkotják, a csapatba történő kooperatív befektetések alapján.

[wp_ad_camp_1]

A bristoli kutatók a Zürichi Egyetem és a Massachusettsi Egyetem kollégáival 30 év megfigyelési adatát használták fel egy delfinpopulációról a nyugat-ausztráliai Shark-öbölben és hanglejátszási kísérleteket végeztek annak felmérésére, hogy a hím delfinek hogyan reagáltak más hímek hívására. Dr. Stephanie King, a kutatás vezetője, a bristoli Biológiai Tudományok Iskolájának vezető oktatója elmondta: „A szociális állatok kifinomult módszerekkel rendelkeznek az ugyanazon fajok tagjaival való kapcsolatok osztályozására. Saját társadalmunkban ismereteket használunk az egyének értelmes besorolására, például csoportok, például sportcsapatok és politikai szövetségesek. A palackorrú delfinek a legösszetettebb szövetségeket alkotják az emberen kívül, és tudni akartuk, hogyan osztályozzák ezeket a kapcsolatokat. ”

Delfin

Delfin

Dr. Simon Allen, a bristoli Biológiai Tudományok Iskolájának tudományos munkatársa, aki közreműködött a tanulmányban, hozzátette: „Rögzítettük a delfinek viselkedését a hanglejátszások során, nyomon követtük a víz alatti mozgásukat, és újszerű betekintést tártunk fel a delfinek reakciójára, valamint a szövetségesi hálózatukban lévő többi hím felhívása is fontos volt. ” A hímek erőteljesen reagáltak minden olyan szövetségesre, amely a múltban következetesen segítette őket, még akkor is, ha jelenleg nem voltak közeli barátok. Másrészt nem válaszoltak határozottan azokra a hímekre, akik a múltban nem segítették őket következetesen, még akkor sem, ha barátok voltak. Ez azt mutatja, hogy ezek a delfinek a „csapattagság” társadalmi koncepcióit alkotják, a szövetségeseket a közös szövetkezeti előzmények szerint kategorizálják.