A hamu jó a kerti talajnak?

A hamu hideg télen felhalmozódhat, és mindenki azt szeretné, ha lenne gyakorlati felhasználása. Gyakran használták talajmódosításként a kertekben. Az elmúlt években a kertészek vegyes jelzéseket kaptak arról, hogy a hamu a kert talaján mennyire biztonságos és milyen értékű. Biztonságos a hamu használata a kertben?

[wp_ad_camp_1]

Mint a legtöbb kertészeti kérdésre, a válasz erre is az, hogy „Ez attól függ”. Kicsikét tudnia kell mind a talajáról, mind magukról a hamvakról. A kandallók és a fatüzelésű kályhák hamvai jó káliumforrást jelenthetnek. Kisebb mértékben adnak némi foszfort, egy kis alumíniumot, magnéziumot és nátriumot, valamint néhány mikroelemet, például bórt, rezet, molibdént, ként és cinket. A hamu tápanyagmennyisége nem különösebben magas, és ez az elégetett fa típusától függ. De ha a talaja káliumhiányos, akkor a hamu jó módosítás lehet. A legtöbb hamu jó százalékban, körülbelül 25 százalékban tartalmaz kalcium-karbonátot, amely a kerti mész egyik összetevője. Ha a talaja nagyon savas (5,5 vagy alacsonyabb), akkor a hamu alkalmazásával megemelheti a talaj pH-értékét.

Hamu

Hamu

Másrészt, ha a talaja semleges vagy lúgos, akkor a hamu hozzáadásával a pH elég magasra emelkedhet ahhoz, hogy megzavarja a növény tápanyag-felvételét. A savkedvelő növények, például a rododendronok és az áfonya körül is el kell kerülni a hamut. Sajnos a hamu nehézfémek, például kadmium, króm vagy ólom forrása is lehet, amelyeket nem feltétlenül szeretne a kertjében. A legtöbb tanulmány azonban nem mutatta ki, hogy ha a talaj pH-ja 6,0 felett van, akkor a növények nem veszik be a nehézfémeket mérhető mennyiségben. És mivel a hamu emeli a talaj pH-értékét, a nehézfémek jelenléte nem jelenthet problémát. Ha van rendszeres fahamuforrása, és aggódik a kertben való hosszabb használat miatt, fontolja meg, hogy laboratóriumban tesztelje. A lényeg az, hogy kis mennyiségű fahamu bizonyos tápanyagokat ad hozzá a talajhoz, és hasznos lesz a legtöbb talaj számára. Nagy mennyiségeket viszont kerülni kell.